Lido di Jesolo – evropski Majami

Lido di Jesolo je jedno od najpopularnijih letovališta u severnom delu Jadrana. Smešten u okviru okruga Venecija u sklopu pokrajine Veneto, Lido di Jesolo predstavlja jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija današnjice u ovom delu Italije.

Ova teritorija prostire se od obale Jadrana do lagune di Jesolo i do reka Sile i Piave te predstavlja zapravo neku vrstu ostrva. U prošlosti su baš ove dve reke pravile problem u ovom delu jer su stalnim izlivanjem nanosile dosta sedimentnog materijala i pretvarale ovaj teren u močvaru. I ako je raspadom rimskog carstva ovo seoce doživelo procvat, pomenute reke su dovele do toga da je u XV veku Jesolo bio potpuno napušten. Kasnije venecijanski plemić Sorenco, kome je veći deo ove zemlje i pripadao, gradi u ovom delu crkvu posvećenu Sv. Ivanu Krstitelju i dvor, te mesto ponovo oživljava. Tada je i urađen čuveni kanal-Zuccherinov kanal (po inženjenru Zuccherinu), koji je delimično rešio probleme sa rekama. Posle drugog svetskog rata izvršena je potpuna sanacija terena izgrađeni su brojni kanali a zemljište zasejano pšenicom, kukuruzom, voćem i vinogradima.

Samo ime Jesolo –Equilium potiče od latinske reči –konj-pošto su se stari Veneti bavili uzgojem konja i po tome postali slavni. Promenama u pisanju Equilium se pretvorio u današnji –Jesolo.

Lido di Jesolo, Italija, plaža

Posle svih dešavanja Lido di Jesolo danas predstavlja prelepo turističko mesto sa jedinstvenom plažom dugom 15 km, koje uglavnom živi od turizma. Prelepa plaža, mnoštvo hotela, radnjica, restorana, poslastičarnica i drugih sadržaja zadovoljiće svojom ponudom i najzahtevnije turiste. Grad ima glavnu ulicu u kojoj su i locirani kafići i restrani, koja je mnoštvom malih ulica povezana sa samom plažom. Svaki hotel ima svoju privatnu plažu sa suncobranima i ležaljkama. Postoji i deo plaže koji nije privatizovan, ali on nema toliko čuvara i ne održava se po istim standardima kao hotelski. Uz stazu se nalaze tuševi, toaleti i kabine za presvlačenje. Duž plaže se nižu barovi koji poslužuju pored pića, sendviče, salate i sladolede. Brojna su i igrališta za decu, kao i drugi porodični sadržaji, poput vodenog parka, akvarijuma, izložbe o ajkulama. U junu i julu mesecu ovde se održava festival u izradi peščanih figura, a u avgustu se održava spektakularan vatromet na plaži.

 

Lido di Jesolo je i idelana lokacija kao polazna tačka za brojne izlete. Najčešće se ide na jednodnevni izlet do Venecije, Verone, Padove, brodićem do Burana, Murana i Torčela ili u shoping do Trsta. Za Veneciju se ide brodićem od luke Punta Sabioni. Do luke Punta Sabioni se može doći autobusima kompanije ATVO čiji red vožnje možete preuzeti ovde.

Autobuska stanica Lido di Jesolo
Autobuska stanica
Autobuska linija Lido di Jesolo - Punta Sabione
Autobus Lido-Punta Sabione

U okviru samog Lido di Jesola saobraćaju nekoliko autobuskih linija koje povezuju sve delove mesta. Glavna autobuska stanica se nalazi u centru na glavmon skveru ” Piazzale Picchi “.

  • Linija 1: povezuje Lid do Jesolo sa užim gradskim jezgrom
  • Linija 2: povezuje Lido di Jesolo centar i istočni deo grada (do  marine”Cortellazio”)
  • Linija 3: povezuje Lido di Jesolo centar i zapadni deo grada ( do  plaže ” Faro ” )

U toku letnje sezone saobraća specijalni voz  ” Pendolino ” koji povezuje sve delove Lido di Jesolo-a. Takođe postoji i specijalna noća linija koja povezuje grad sa glavnim mestima zabave tj. sa najpoznatijim noćnim klubovima i barovima.

Kako bi se lakše snalazili preporučujumo da uzmete mape grada koje možete naći na svakoj autobuskoj stanici kao i u svim tourstičkim info centrima.

Kada je reč o provodu u samom Lidu di Jesolu u letnjim mesecima ćete zabavu svakako pronaći, dok je u zimskom periodu dosta mirno. Jedan od najboljih klubova na Lidu je Il Muretto u kojem često gostuju i  mnogi DJ-evi sa svetske muzičke scene. Marina klub je takođe zanimljiv klub sa podijumom za igru u neobičnom specifičnom ambijentu. U baru ovog kluba se možete osvežiti ili pojesti lagani obrok. Splash noćni klub okuplja ljude iz čitave regije. Poseduje veliki podijum za igru i otvoren je do ranih jutarnjih sati.

Club Il Muretto Lido Di Jesolo

Club Marina Lido di Jesolo

Već dugi niz godina Lido di Jesolo nosi epitet evropskog Majamija, kako zbog izuzetnih turističkih usluga, tako i zbog prelepih plaža, sunca i izuzetnog noćnog života! Lido di Jesolo je zaista fantastična destinacija za odmor, koja na jednom mestu pruža toliko raznolikosti da prosto ne znate šta da odaberete. U svakom slučaju, šta god odabrali bićete očarani lepotom i bogatstvom ove regije i sigurni smo da ćete poželeti da dodjete ponovo.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 233
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora