Maroko

Na nekoliko sati avionom iz Evrope, afrički kontinent krije mnoga iznenađenja, za mnoge još uvek nepoznata. A jedno od njih nesumnjivo je Maroko, atlantski balkon Afrike.

Maroko

Maroko je zemlja puna jakih mirisa i ukusa, živopisnih boja i ‘’malih svetova’’: ovde postoje pećine nomadskih porodica koje žive u planinama, gradovi-živopisni i turistički, postoje sela-izgubljena i tiha, srednjevekovne medine, ima snega, ima i mnogo sunca (kažu da je Maroko hladna zemlja sa veoma jakim suncem), u bilo koje doba – čaj od mente, ima cenjkanja, gostoprimljivosti…  Od njegovih veličanstvenih i impozantnih pustinja, impresivnih i magičnih pejzaža, preko atraktivnih plaža ili neverovatnih objekata u muslimanskom stilu, Maroko kombinuje suštinu Mediterana sa Atlantikom. Marokanske obale i zalasci sunca će vas opčiniti. Maroko je zemlja koja fascinira, ostavlja bez daha i u koju ćete se vratiti, uvek, bez oklevanja.

S obzirom da važi za jednu od najinteresantnijih i najintrigantnijih zemalja u Africi, Maroko je zemlja u kojoj se bogata kultura stapa sa jedinstvenim pejzažima i načinom života. Maroko se nalazi u Severnoj Africi, deleći svoje granice sa Alžirom i Auritanijom kao i Atlantskim okeanom i Sredozemnim morem. Maroko je mesto gde se spajaju Afrika i Evropa.

Kraljevina Maroko je najzapadnija država severne Afrike. Njeno ime u prevodu znači “Zapadna kraljevina”. Priroda ove zemlje je puna kontrasta – visoke planine, duge plaže, pustinje, ski centri, oaze i cvetna polja raznih kolorita je ono što Maroko čini posebnim.

Dok je Rabat glavni grad ove zemlje, najveći i najmnogoljudniji grad je Kazablanka, gde je i nastao istoimeni film. Ovaj grad je privredni, turistički i politički centar zemlje. Površina Maroka je nešto manja od 450 km2, a njena populacija je oko 32 miliona ljudi, od kojih su više od 95% arapi. Na čelu ove zemlje je mladi kralj Mohamed VI koji je veoma omiljen u narodu zbog svoje jednostavnosti i neposrednosti.

Površina Maroka je podeljena na 16 glavnih regiona koji se zatim dele na 62 prefekture ili opštine. Neki od najvažnijih i najlepših gradova u ovoj zemlji su Fes, Marakeš, Tanger, Agadir, Oujda, Kenitra, Kazablanka, Nador, Settat i druge. Zahvaljujući svojoj lokaciji, Maroko ima veoma zanimljivu geografsku raznolikost: Atlantska obala (ceo zapadni region), planinska područja i pustinjski regioni Sahare.

Svaki grad ima svoju medinu tj.stari grad u kojima se vekovima ništa ne menja i gde najbolje može da se vidi kako živi lokalno stanovništvo. Unutar njih život sitnih zanatlija i trgovaca se odvija u potpuno drugom vremenu dok se samo nekoliko koraka odatle nalaze zgrade moderne arhitekture, bulevari i luksuzni hoteli.

Maroko - Travel&Share.Info   Maroko - Travel&Share.Info

Marokanska kultura je jedna od glavnih karakteristika koje se ističu u ovoj zemlji, zbog svoje bogate mešavine različitih kultura (Arapi, Feničani, Jevreji, Afrikanci, Rimljani, Andaluzijanci, itd). Marokansko nacionalno jelo je “kus-kus”, koje se sprema od različitih vrsta mesa i sedam vrsta povrća, dok je nacionalno piće čaj od mente. Marokanska muzika, kao i ukusna kuhinja bazirana na začinima, citrusima, maslinama i kus-kusu, fenomenalna umetnost i arhitektura su samo deo atrakcija ovog neverovatnog regiona.

Putujte na jug Maroka i obiđite dine Sahare, vrhove Visokih Atlasa i planinski masiv Rif i uživajte u pogledu na vedro zvezdano nebo. Zađite u drevne medine Maroka i otkrijte gradove pune života i boja, robu iz hiljade mesta u Africi i proživite istoriju ove neverovatne zemlje, počev od Rabata, glavnog grada. Uživajte u autentičnoj atmosferi Jemaa el-Fna u Marakešu, ili istražite medinu carskog grada Fesa, najvećeg srednjevekovnog islamskog grada na svetu. U Kazablanci ćete uživati u pogodnostima jednog modernog grada, i nekima od najboljih plaža, zajedno sa plažama grada Esauira. Putujte na sever, u doline Chaouen i istražite šarmantne gradove poput Tetuana i Tangera.

Maroko - Travel&Share.Info   Maroko - Travel&Share.Info

Maroko… prava afrička zemlja, koja na momente podseća na Aziju (zbog svojih boja, aroma, uličnog života), a u nekim trenucima liči na sliku koju imamo iz arabijske 1001 noći, jedna je od onih zemalja koje uzdrmaju sva naša čula i koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Našu ponude možete pogledati ovde.