Francuska

Lako prepoznatljiva po svojim jedinstvenim karakteristikama, bogatoj istoriji i impresivnoj kulturi, Francuska je nesumnjivo jedna od najlepših zemalja sveta.

Francuska je zemlja na koju prvo pomislimo kad kažemo ‘revolucija’ danas je sinonim za stil, parfeme, šansone, šampanjac, dobro vino i sireve.

Francuska, zemlja zapadne Evrope je vodeća turistička destinacija jer ova država ima praktično sve: gastronomsku kulturu, dvorce iz bajke, vinograde i Pariz, modnu svetsku prestonicu. Pored toga, možete skijati na Alpima, izgubiti se u poljima lavande u Provansi, brodićem obići predivnu dolinu Loare i njene dvorce, zadovoljiti svoje gurmanske zahteve u Lionu ili upoznati tradicionalnu kulturu na ostrvu Korzika.

Pariz, centar kulture, lepote i umetnosti, koji osim što je glavni grad države, najposećeniji je grad Evrope a treći po posećenosti na globalnom nivou. Malo toga postoji o Parizu što nije rečeno. Kolevka visoke mode i gastronomije, poznatih bulevara, kafića i muzeja, iako dobro poznati, turisti ih uvek iznova obilaze. U Parizu uvek ima nešto novo videti. Ali nije Francuska samo Pariz. Praktično svaki kutak Francuske je turistička destinacija.

Veličanstvenost, raskoš i sjaj daju joj njeni gradovi, od kojih svaki ima svoj stil, svaki se na svoj način ističe i zaslužuje da bude posećen. Tu su i sela smeštena na padinama i liticama u slikovitom regionu Langdok Rusijon, nudeći divne poglede na Mediteran. Raznovrstan reljef se prepliće od litica i peščanih dina na severu, do dubokog plavetnila francuske rivijere i zelenih hrastovih šuma. Šetajte bosi po pesku koga zapljuskuju talasi oko Mont St.Michel-a, spustite se žičarom iznad glečera Chamonix-a (meka za planinarenje), spustite se sa jedne od najvećih peščanih dina u Evropi, surfujte u Biarritz-u, skijajte u Alpima, obiđite ugašene vulkane u Centralnom masivu (Massif central), plovite brodićem kanalom Du Midi ili se provozajte biciklom putem koji okružuje kanal.

Francuska kuhinja je jedna od najfinijih u Evropi; kuvanje i dobra hrana su deo kulture i načina života Francuza. Poznata po proizvodnji sira koga ima više od 360 vrsta a svaka od tih vrsta nosi duh regiona iz kojeg potiče, što je posledica kako klime i vegetacije tako i načina pripreme u različitom regionu. Najpoznatiji sirevi su tradicionalni kozji sir Ševr (Chevre), autentični Bri (Brie), ‘kraljsireva’ Rokfor (Roquefort), Kemember (Camembert) i Raslet (Raclette). Takođe je poznata po proizvodnji vina, koje kao i kod sireva karakterišu regioni u kojim se proizvode. Njihov ukus zavisi od brojnih faktora; od zemljišne strukture, položaja vinograda, broja sunčanih dana, količine mraza i vetra.

Za Francusku je karakteristično to što je njena turistička ponuda prvenstveno usmerena na umetnost, istoriju i gastronomiju; različiti sadržaji koji se prožimaju sa umetnošću, zajedno čine skup atraktivnih i zanimljivih doživljaja za turiste. Putovanje u Francusku je jedno putovanje u svet pun potencijala i beskonačnih atraktivnosti.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke

Lokacije