Tajna Đokondinog osmeha

Mona Liza je jedno od najpoznatijih dela renesansnog slikara Leonarda Da Vinčija i jedno je od najpoznatijih likovne umetnosti svih vremena. Nema čoveka koji nikad nije video lik sa slike. Portret Mona Lize je izložen u Parizu u muzeju Louvre. Postavlja se pitanje, kako se dogodilo da ovo delo postane planetarno poznato?

Leonardo Da Vinči bio je italijanski renesansni slikar, arihitekta, pronalazač, vajar i slikar. Pomagao je razvoju astronomije, građevinarstva i anatomije. Poznat je po svojim delima Mona Liza i Tajna večera. Koliko je Leonardo voleo svoju sliku Mona Lize, zna se da je uvek nosio sa sobom na putovanjima. Naslikao je 1505. godine, ali do danas nije pronđena ni jedna skica, a Leonardno je poznat po tome da je pravio detaljne nacrte za svoje slike.

Postoje razne teorije ko je dao Leonardu inspiraciju da naslika Mona Lizu.

  • Prva teorija je da je Leonardno naslikao portert samog sebe. Krajem 2o. veka američki naučnici su otkrili da se Leonardov autoportet savšeno uklapa u Mona Lizin po strukturama lica.
  • Druga teorija je da je Leonardno nacrtao svoju majku ili druge žene tog doba, bezimena idealizovana žena.
  • I treća terorija tvrdi da je to portret Lize Del Đokondo, tadašnja supruga firentinskog trgovca svilom.

 

Istorija Mona Lize je velika. Nekoliko puta je bila ukradena, čak je i Pablo Pikaso bio optužen za krađu. Napoleon je držao na zidu svoje sobe jer je bio zaljubljen u Mona Lizu. Kada je prvi put izložena 1815. godine mnogi muškarci su se zaljubili u nju, donosili cveće i pisali pesme. Slika je smeštena u posebnu prostoriju u muzeju Louvre, iza stakla otpornog na metke, u kojoj se konstantno meri temperatura kako bi bila u idealnim uslovima.

 

Najveću misteriju predstavlja Mona Lizin osmeh. Pet vekova se raspravlja da li se ona smeje. da li je srećna ili tužna. Kada Mona Lizu gledamo direktno u oči, ona se smeje, kada skrenemo pogled, ona je tužna. Postoje i tajni kodovi na samoj slici koju su otkrili italijanski naučnici. U desnom oku Mona Lize, postoje inicijali LV, koji možda znače ime autora. Gde god se krećemo ona nas gleda oči u oči, taj fenomen se naziva “Mona Liza efekat”. Proporcije Mona Lizinog lica se smatraju najprijatnijim za oko.

 

 

Da li ste i Vi imali prilike da vidite ovo čuveno remek delo?

 

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora