Sidnejska opera – arhitektonsko čudo

Jedna od najpoznatijih građevina u Sidneju je Sidnejska opera – arhitektonsko čudo grada. Izgradnja je završena 1973. godine i predstavlja jednu od najistaknutijih građevina 20. veka. Poznata je po konstrukciji krova koji izgleda kao školjka, što je predstavljalo veliki pomak u arhitekturi.

Mesto na kom danas stoji opera je nekada bilo mesto na kom se nalazilo utvrđenje. 1957. godine održan je konkurs za izgradnju opere. Na njemu je bilo izabrano 233 dizajnera iz 32 zemlje. Na konkursu je pobedio danski arhitekta Jern Ucon. Jedan od najvećih arhitektonskih izazova bile su “školjke” po kojima je Sidnejska opera danas poznata. Za takav izazov trebao im je potpuno novi načini izgradnje betonskih delova. Tada su Jern i njegovi pomoćnici došli na ideju da “školjke” prave u delovima i onda ih sklapaju na licu mesta. Ali i dalje niko nije imao ideju o tome kako ih postaviti, a da se pri udaru jakog vetra ne sruše. Onda je Ucon jednog dana guleći pomorandžu došao do rešenja. Uzeo je koru pomorandže i isekao na delove i zapazio da kad ih ređa pod različitim uglovima dobija potpuno nove oblike. Nakon toga su arhitekte veoma brzo razradile planove i gradnja je mogla početi. Ali javio se novi problem, kako postaviti te delove na toliku visinu?Napravljena je nova dizalica koja se prilagođavala obliku i visini školjki. Svi ti problemi doveli su do toga da je cena građevinskih poveća čak 10 puta. Zbog nesuglasica sa klijentom Jecon odlazi iz Australije. Plan za izgradnju operske zgrade među stanovnicima prvo nije bio naročito popularan zbog troškova izgradnje koji su stalno rasli. Eksterijer je završen prema njegovim idejama, ali enterijer nije. Australijska vlada je našla lokalne arhitekte koji nisu dorasli izazovu. Zbog toga je Sidnejska opera jedna od najlošijih što se tiče akustike.

Opera u Sidneju pogled sa reke

Sidnejska opera zvanično je otvorena 1973. godine i svečanoj ceremoniji prisustvovala je kraljica Elizabeta II. Ceremonija je prenošena preko televizije, a uključivala je vatromete i izvedbu Betovenove Devete simfonije.
Jorn Ucon nije prisustvao ceremoniji, jer nije pozvan, niti je njegovo ime bilo pomenuto na otvaranju.

Sidnejsku operu sačinjavaju pet pozorišnih sala, pet studija namenjnih za izvođenje proba, dve glavne dvorane, četiri restorana, šest barova kao i mnogobrojne prodavnice suvenira.

Pet pozorišnih sala u kojima se izvode dela su:

  • Koncertna dvorana sa kapacitetom od 2679 mesta. U njoj se nalaze veličanstvene orgulje sa više od deset hiljada cevi. Zovu se Grand Orgulje i najveće su na svetu.
  • Opersko pozorište sa kapacitetom od 1547 mesta predstavlja glavni prostor na kojem se izvode predstave i koncerti.
  • Dramsko pozorište prima 544 ljudi
  • Atelje sa 318 mesta

Od 28. juna 2007. godine Sidnejska opera je zvanično postala deo UNESCO-ve svetske baštine i tako je dobila značaj kao i Egipatske piramide i Kineski zid o kojem smo već pisali..

Danas Sidnejska opera predstavlja glavnu atrakciju Sidneja. Poseti je više od 8.2 miliona ljudi godišnje, a za isto vreme se održi više od 2000 događaja. Ne radi samo dva dana godišnje – na Božić i na Uskrs.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora