Luxor – peščana magija

Piramide,faraoni, mumije, pustinje, nepregledna peščana prostranstva, hijeroglifi, drevni artefakti – mističnost Egipta je sigurno svakog od vas bar jednom privukla zbog koje ste želeli da posetite ovu Afričku zemlju.

Ukoliko se nađete u Egiptu, jedno od najatraktivnijih mesta za posetu je sigurno drevni grad Luksor. Brojne misterije i istorijski spomenici ovog mesta ostaviće vas bez daha. Sam grad smešten je na reci Nil i bio je prestonica Egipta tokom Novog Kraljevstva, posvećen bogu Amon-Ra. Sam grad je jedan od najtoplijih na planeti, pa se treba naoružati osvežavajućim napicima i kondicijom. Sagrađen je na mestu drevne Tebe. Danas predstavlja jednu od najposećenijih destinacija u Egiptu pa se treba pripremiti na trgovce koji će na sve načine pokušati da vam prodaju svoju robu, mnoge bazare, tezge i prodavnice suvenira.

U samom centru Luksora nalazi se hram izgrađen od strane faraona Amenophisa III 1400. godine p.n.e. Hram je bio posvećen trojici bogova Amonu, Mut i Konsu. Svi smo kao deca gledali razne crtane filmove o mumijama, danas sve o njima možete saznati u Muzeju mumifikacije . Tu je i Muzej Luksor u kome se nalaze predmeti pronađeni na mestu drevne Tebe. Mesto koje se ne sme propustiti je Karnak – kompleks izgrađen pre više od 1300 godina. Predstavljao je mesto obožavanja Tebanskih bogova i najznačajniji religijski lokalitet na svetu. Sastoji se iz 4 dela od kojih je najveći deo Amon – Ra otvoren za javnost, poznat je po svoja 134 stuba raspoređena u 16 redova. Preporuka je posetiti i Dolinu Kraljeva u kojoj se nalaze grobnice 18. i 19. dinastije, najpoznatija je grobnica dečaka faraona Tutankamona.

Nakon iscrpljujućih obilazaka mogu se pojesti neka od nacionalnih jela Egipta – kofta,shawarma, kushari… Za šopingholičarke mesto je prepuno robe koja samo čeka da bude prodata. Od najmanjih suvenira, ćilima, odeće, obuće, pa sve do skupocenih stvari, srebra i zlata. Naravno, cenkanje je neizostavna stavka u kupovini, gde možete proveriti kakav ste pregovarač. Možete se oprobati i u jahanju kamilie, pušenju nargile, ili jednostavno uživajte u krstarenju Nilom i prepustite se čarima koje ova drevna zemlja donosi.

Obogatite svoja putovanja odlaskom u ovu sjajnu zemlju, a mi garantujemo da se nećete pokajati.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora