Vodopadi Dimosari

U blizini najvećeg turističkog letovališta na Lefkadi, Nidrija, na oko 3,5 km razdaljine, autom ili prijatnom šetnjom kroz maslinjake, drveća limuna i platana, nalaze se predivni vodopadi Dimosari, skrivena prirodna tajna ostrva.

Kada krenete novim putem koji se pruža oko Nidrija (ne kroz Nidri) videćete oznaku (grč.Καταρράκτες-vodopadi) za skretanje udesno ako se krećete u pravcu Vasilikija. Nakon nekih 3 km stićićete do jedne staze na čijem početku je bar, koji je otvoren od maja do oktobra, u kojem možete sesti i osvežiti se. Odavde, asfaltiranom pešačkom stazom, koja se nalazi iznad široke klisure, do glavnog vodopada ima 15-ak min hoda.

Vodopadi Dimosari u Nidriju, Lefkada

 

Dok huk reke prati korake kroz doline i gustu vegetaciju, okružiće vas strme padine, a maslinjaci obojiti pejzaž svojim bojama. Odlično je mesto da stupite u kontakt sa prirodom. Usled velike zapremine vode u prostoru između kamenitog rečnog korita i vertikalnih padina, formirana su mala plava jezera, idealna za kupanje (ukoliko možete izdržati hladnu vodu). Staza nestaje a vi dolazite do rečnog korita. Budite oprezni ako ga preskačete pošto je klizavo. Odmah zatim nalazi se otvor na tlu formiran prirodnim putem, bazen u obliku trougla, 3 metara dubok. Krenite gore uz cementirane stepenice, pored vas preko glatke stene će teći i brujati voda, počećete da osećate kako je moć vode veoma blizu. Pažljivo se popnite do kraja i pred vama će se otkriti prava oaza zelenila i svežine i impresivnih vodopada gde sa 12 m visine pada kristalno čista voda, formirajući malo zeleno jezero koje pruža prijatno osveženje u vrelim letnjim danima. Prirodni smaragdni bazen se nalazi pod hladom stogodišnjih zelenih hrastova obučenih u mahovinu, i okružen raznovrsnim šarenim biljkama. Verujemo da ćete zapanjeni uživati u ovom spektaklu.

Iako vodopadi tokom juna, jula i avgusta imaju manje vode usled nedovoljne količine padavina, turisti ih i u ovom periodu rado obilaze. Preporučujemo vam da ponesete kupaći kostim ukoliko ih obilazite tokom letnjih meseci; možete poneti piknik ručak ako idete na izlet van sezone, s obzirom da je bar u tom periodu zatvoren; Pre nego što se upustite u ovu avanturu, savetujemo vam da ponesete patike, pamučne čarape i duge pantalone, kako bi izbegli uganuće ili ogrebotine.

Klisura Dimosari je područje sa predivnim prirodnim okruženjem, gde se kišnica i podzemne vode skupljaju u reci Dimosari koja zatim protiče kroz Nidri i uliva se u more tačno preko puta ostrva Maduri, ostrva čuvenog grčkog pesnika Aristotela Valaoritisa koji je u svojim pesmama i ispevao ovu reku.

Naziv Dimosari potiče od grčke reči “Dimos” što znači “opština” i tu su se nekada nalazile vetrenjače koje su bile javne za žitelje Nidrija, tako se ustalilo to ime.

Vodopadi Dimosari su pravi mali spomenik prirode nadomak Nidrija.

Naše ponude za letovanje 2020. na Lefkadi, u mestu Nidri, možete pogledati ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora