Stari grad cara Dušana

Glavni i najveći grad republike Severne Makedonije je Skoplje. Država Severna Makedonija se nalazi u jugoistočnoj Evropi u središnjem delu Balkanskog poluostrva.

Kroz istoriju, grad Skoplje se prvi put spominje u trećem veku pre nove ere. U srednjem veku su se na vlasti smenjivale Vizantija i Bugarska, sve dok u kasnom 13. veku ga nisu osvojili Srbi. Od 1282. godine grad je bio deo Srpskog carstva, a od 1346. do 1392. godine prestonica. Car Dušan je 6. aprila 1346. godine krunisan za cara. Turci su osvojili Skoplje 1392. godine i bio je pod njihovom vlašću sve do 1912. godine kada ga je Srbija oslobodila tokom Prvog balkanskog rata. Raspadom Jugoslavije, 1991. godine, Skoplje postaje glavni grad Republike Serverne Makedonije.

Jedne od najvećih turističkih atrakcija u Skoplju su:

Tvrđava Kale koja je podignuta u 6. veku na brdu iznad Vardara. Iako se ne zna puno o ovoj tvrđavi, smatra se da je u njoj krunisan car Dušan. Utvrđenje je podignuto od velikih kamenih blokova, uzetih iz obližnjeg grada koji je razoren u zemljotresu 518. godine. Vise puta je obnavljana.

Dušanov most je most preko reke Vardar koji povezuje stari i novi deo Skoplja i jedna je od najznačanijih građevina. U starom delu grada se nalazi stara skopska čaršija koja je najveća čaršija na Balkanu van Istanbula i jedna je od najvećih atrakcija u gradu. Skopska čaršija je trgovački centar još od 12. veka.

 

 

Na glavnom gradskom trgu u Skoplju nalazi se spomenik “Ratnik na konju” ,ali javna je tajna da je to zapravo Aleksandar Makedonski. Fontana je dodatno ukrašena mozaikom, statuama lavova i ratnika.

 

Dve najpoznatije fontane u Skoplju su “fontana posvećena majkama Makedonije” i “fontana Filipa II Makedonskog” . Prva fontana prikazuje četiri žene, od kojih je jedna trudnica, druga doji, a preostale dvr drže decu u svom krilu, a druga fontana prikazuje Filipa II sa svojom porodicom. Ovo su dve poslednje atrakcije u novom Skoplju jer posle njih ide stari bazar koji smo već spomenuli.

 

Što se tiče preporuke za restorane u Skoplju, preporučujemo restoran Destan koji ima najbolje ćevape u gradu.

 

Da li ste nekad vi bili u Skoplju ?

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora