Mostar srce Hercegovine

Mali grad velikog srcatako bi se u par reči mogao opisati Mostar glavni grad HercegovineNašao se u stihovima mnogih velikih pisaca Alekse Šantića, Jova na DučićaHimza Polovine… Pesme se generacijama prepričavajulepota I sjaj grada su I dan danas tu. 

Nad Mostarom nadvijaju se planine Velež I Prenjdok je sam grad nastao na kanjonu Neretve, pored neretve tuda protiče I reka Radobolja. U gradu vlada umerena sredozemna klima. 

Mostar - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Njegova istorija počinje još u doba praistorijedok su ga vremenm naseljavali mnogi narodiIliriSloveni… Neko vreme ovim pordučjem vladali su Nemanjići a nakon njih bosanski ban. U 14. I 15. Veku zapažen uticaj imaju I humski knezovinajveći bio je Stjepan Vukčić Kosača koji dobija titulu Hercega, pa odatle I naziv Hercegovina. Dan osnivanja grada vezan je za izgradnju dve kule uz most, na različitim obalama Neretvejedna je dobila naziv Cimski drag dok se druga zvala NebojšaOsmanlijski period počinje u ovom gradu počinje 1468.godine kada Turci dotada drveni most menjaju kamenimkada se prvi put pojavljuje ime Mostar odnoseći se na naselje oko dve kuleNakon ovog perioda grad je preživeo Austr ougarepretrpeo mnoga razaranjaratove I nedaće, a danas mnogim turistima ulepšava dane I obogaćuje njihovu kulturu. 

Mostar - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Nesumnjivo najatraktivnije mesto je stari grad, čiji je centralni deo stari most koji je pod žaštitom UNESCO. Tu je I čuvena Kriva ćuprija kao I kule oko mosta koje su danas pretvorene u muzejMožete posetiti kuću, park kao I spomenik Alekse ŠantićaKarađoz-begovu  džamijunajstariju džamiju u HercegoviniBišćević sokak sa kučćama iz osmanlijkog perioda ili jednostavno uzivajte uz kafu ili neki specijalitet na obali Neretve. 

Nemojte traćiti svoj vike ndiskoristite ga za posetu ovog prelepog gradajer kako kaže Šantić: 

Ljepote! Uz rijekukao labud bijeli,
Leži Mostar i pun suncaadidjar a,
Sav treptii stremi s kopljima munara,
Kao da bi nebu poletjeti htio.  

Rijeka čista,
Prepuna smaragdaputuje i blista,
red bliskih kuća u njoj se ogleda.
Uz Neretvu, dole, behar se razgrozdo;
Pun fenjera stari Mostar žmiri ozdo,
SpavaMjesečine pokril o ga platno.  

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 234
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora