Mostar srce Hercegovine

Mali grad velikog srca, tako bi se u par reči mogao opisati Mostar glavni grad Hercegovine. Našao se u stihovima mnogih velikih pisaca Alekse Šantića, Jova na Dučića, Himza Polovine… Pesme se generacijama prepričavaju, lepota i sjaj grada su i dan danas tu.

Nad Mostarom nadvijaju se planine Velež i Prenj, dok je sam grad nastao na kanjonu Neretve, pored neretve tuda protiče i reka Radobolja. U gradu vlada umerena sredozemna klima.

Mostarski most

Njegova istorija počinje još u doba praistorije, dok su ga vremenm naseljavali mnogi narodi, Iliri, Sloveni… Neko vreme ovim pordučjem vladali su Nemanjići a nakon njih bosanski ban. U 14. i 15. veku zapažen uticaj imaju i humski knezovi, najveći bio je Stjepan Vukčić Kosača koji dobija titulu Hercega, pa odatle i naziv Hercegovina. Dan osnivanja grada vezan je za izgradnju dve kule uz most, na različitim obalama Neretve, jedna je dobila naziv Cimski drag dok se druga zvala Nebojša.

Osmanlijski period  u ovom gradu počinje 1468. godine kada Turci dotada drveni most menjaju kamenim, kada se prvi put pojavljuje ime Mostar odnoseći se na naselje oko dve kule. Nakon ovog perioda grad je preživeo Austrougare, pretrpeo mnoga razaranja, ratove i nedaće, a danas mnogim turistima ulepšava dane i obogaćuje njihovu kulturu.

Mostar - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Nesumnjivo najatraktivnije mesto je stari grad, čiji je centralni deo stari most koji je pod žaštitom UNESCO. Tu je i čuvena Kriva ćuprija kao i kule oko mosta koje su danas pretvorene u muzej. Možete posetiti kuću, park kao i spomenik Alekse Šantića, Karađoz-begovu  džamiju, najstariju džamiju u Hercegovini, Bišćević sokak sa kućama iz osmanlijskog perioda ili jednostavno uzivajte uz kafu ili neki specijalitet na obali Neretve.

Nemojte traćiti svoj vikend, iskoristite ga za posetu ovog prelepog grada, jer kako kaže Šantić:

Ljepote! Uz rijeku, kao labud bijeli,
Leži Mostar i pun sunca, adidjar a,
Sav trepti, i stremi s kopljima munara,
Kao da bi nebu poletjeti htio.

Rijeka čista,
Prepuna smaragda, putuje i blista,
I red bliskih kuća u njoj se ogleda.
Uz Neretvu, dole, behar se razgrozdo;
Pun fenjera stari Mostar žmiri ozdo,
Spava. Mjesečine pokril o ga platno.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora