Statue na najusamljenijem ostrvu na svetu

Rapa Nui, za svoje stanovnike bilo je jedino naseljeno mesto i predstavlja jedno od najizolovanijih mesta na svetu. Holandski admiral Jakob Rogeven bio je prvi čovek koji je posetio ovo malo ostrvo i to na Uskrs 1722. godine pa odatle i potiče naziv, nama više poznat – Uskršnje ostrvo.

Uskršnje ostrvo je vulkansko ostrvo, nalazi se na jugu Tihog okeana u Polineziji. Ostrvo nije pripadalo nikome jer je hiljadama godina bilo udaljeno od civilizacije sve do 1888. godine, kada je pripojeno najbližoj državi Čile.

Postoje dve misterije u vezi sa ovim ostrvom:

  • Kako je ostrvo uopšte bilo naseljeno?
  • Ko je napravio moai statue i čime one služe?

Postoji legenda da su prvi doseljenici došli pod vođstvom kralja Hotu Matua i tokom vekova razvijali svoju civilizaciju. Dolaskom Evropljana i raznih bolesti na ostrvo izumrla je cela populacija.

Druga i zanimljivija misterija po kojoj je ovo ostvro planetarno poznato su moai statue. Čudesne ljudske statue sa duguljastim glavama, ušima i velikim očima. Nalaze se na celom ostrvu i ima ih 276. Napravljene su od vulkanskog kamena i sve su okrenute ka kopnu. Statue su slične, ali su različitih dimenzija. Neke statue imaju crvene “šešire” na glavama. Najveća pažnja je posvećena glavama, nos je dugačak, obrazi glatki, čela ispupčena sa udubljenjima za oči.

Za moai statue vezane su mnoge misterije. Pretpostavlja se da su napravljene između 1150. godine do 1600. godine i da su kameni simboli koji predstavljaju Bogove. Danas je nezamislivo da je ljudska snaga bila dovoljna za izradu, transport po ostrvu i postavljanje tih statua. Iz tog razloga, pojedini arheolozi veruju da je za izradu i transport moai statua primenjena impresivna tehnologija vanzemaljskog porekla. Mnogi evropski posetioci nisu mogli da prihvate činjenicu da su moai statute napravili Polinizejci jer su ih smatrali “običnim divljacima”

Rapa Nui zapravo nije originalan naziv ostrva već su ga izmisili doseljenici i u prevodu znači “pupak sveta” , a drugo ime za ostrvo koje su starosedeoci dali bilo je “oči koje gledaju u nebo”

 

Ostrvo je danas velika turistička atrakcija.

 

 

 

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora