Tasos

Okovano istorijom i tradicijom, ostrvo Tasos očarava posetioce svojim prirodnim lepotama. Bujne šume borova i jela, i područja na kojima se uzgajaju masline, pokrivaju celu površinu ostrva a živopisni gradići i sela se ređaju u nizu jedno za drugim. Plaže su lepe i čiste, a njene kristalne vode vas prosto pozivaju da uživate u moru.

Temperatura je cele godine prijatna, a vazduh ispunjen najlepšim aromama. Što se tiče temperature smaragdnog mora, ona već u junu iznosi 24 stepena. Putevi su dobro napravljeni i povezani duž celog ostrva, što omogućava pristup svim plažama i uvalama. Glavni grad Limenas je i najveći trgovački i komercijalni centar. Tasos je jedno od ostrva na severu Egejskog mora, koje je naseljeno još u praistorijskom dobu. Nadaleko čuveno, osim po svojim čistim plažama, gostoprimljivošću meštana, preukusnom vinu i medu visokog kvaliteta.

Istorija ostrva se proteže iz antičkih vremena; Tasos je sačuvao mnoštvo prirodnog bogatstva. Još od davnina Tasos je bio poznat po svojim rudnicima zlata i velike količine mermera. Mermer, koji je zaštitni znak Tasosa, zastupljen je posebno u oblasti Panagie, gde se nalazi veliki mermerni kamenolom.

Tasos – najzelenije ostrvo Grčke, kombinuje živopisno i nepredvidivo more sa gustim, zelenim, borovim šumama i maslinjacima, kristalno čistim vodama, tradicionalnim načinom života u selima, arheološkim nalazištima, trgovačkim centrima i modernim noćnim životom. Zalivi, plaže, litice i skrivene, divlje pećine, obećavaju potpuni doživljaj, a beli mermer, unikatna vina, borov med i odlično maslinovo ulje verodostojno prikazuju bogatstvo ostrva.

Našu ponudu za letovanje 2024. na Tasosu, možete pogledati ovde.

Preporuke