Limenas – spoj antičkog i modernog

Putnici bi trebalo da znaju da Tasos ima da ponudi mnogo više od mirnih i lepih plaža. Na ovom ostrvu naićićete na odlične taverne i originalna mesta za zabavu, a sve to začinjeno tipičnom grčkom atmosferom. Sa kopna možete doći iz mesta Keramoti ili Kavale, odakle je  ostrvo vrlo pristupačno tokom cele godine, čak i zimi kada prevozi potpuno zatvoreni trajekt. A šta možemo videti ili raditi na Tasosu? Pa recimo da najpre možemo istražiti njegova sela i gradove. Na primer, možemo za početak da upoznamo prestonicu Limenas, grad koji sa svojim tipičnim belim kućama sa zelenim travnjacima čeka da ga posetite.

Limenas (‘’Luka’’) je glavni i najveći grad na ostrvu, smešten na severnoj strani ostrva, nasuprot kopna i na oko 10 km od Keramotija, što je trajektom oko 35min. Limenas je izgrađen na istom mestu gde je nekada bio antički grad i takođe prestonica ostrva, Tasos. Ovo je jedno živopisno i slikovito mesto, sa najviše kretanja, najviše gužve i svakako najviše zabave, mesto gde živi oko 3200 stanovnika (podatak iz 2011.g.). Glavni je privredni, administrativni i turistički centar ostrva, u kojem su koncentrisane sve državne usluge kao što su glavne Grčke banke, policija, pošta, ambulanta, apoteka, rent-a-car agencije, autobuska stanica, pristanište za trajekte itd.

Usidren ribarski brodić u luciGrad ima tri luke, gde pristaju brodovi i fine jahte različitih veličina tokom cele sezone, a zimi je stara luka puna lokalnih ribarskih brodića. Šetnja ribarskom lukom je samo jedna od atrakcija koju vam pruža Limenas.
U Limenasu izražen je veoma lep spoj modernog grada i drevnih ruševina, što svedoči o slavnoj prošlosti ostrva. Istorija Limenasa, koja datira iz 600 g. p.n.e, veoma je bogata i zanimljiva. Unutar grada i široj okolini postoje brojna arheološka otkrića, od kojih se neka još uvek iskopavaju i istražuju.

Šetajući antičkim delom Limenasa, možete se Ostaci starog grada Limenasaupoznati sa dobrim delom njegove istorije. U Limenasu se nalazi jedan od najznačajnijih provincijskih muzeja u Grčkoj, Arheološki muzej. U njemu su izloženi ostaci od paleolita do rimskog doba, a najpoznatija je statua mladića koji drži jagnje Krioforosa Kourosa, visoka 3,5 metara. Osim muzeja možete obići stare luke, crkvu posvećenu Svetom Nikoli, manastir Vatopedi, Apolonov hram okružen antičkim zidinama Akropolisa, ruševine drevne Agore, ruševine helenskog pozorišta, ostatke Đenovske tvrđave itd.
Izvan zidina starog grada, u svim modernim dostignućima i kretanjima ogledaju se dokazi o drevnoj prošlosti. Ispoljen je način života ljudi u ovom gradu u to vreme, koji je sa drugih mediteranskih područja doveden na Tasos kao i uticaj na seoski život ostrva.
Moderni deo Limenasa je i najveće stecište turista na ostrvu. Hoteli, restorani i taverne za svačiji ukus i džep, sa širokim spektrom cena, barovi tihi i udobni, veliki i mali, beach-barovi, diskoteke i noćni klubovi, i razni objekti koji su tu da se pobrinu za sve ukuse i najrazličitije uzraste. Kiosci, tezge i ulični prodavci, prodavnice suvenira, prodavnice odeće, supermarketi sa punim asortimanom međunarodnih proizvoda i male lokalne prodavnice, koje nude domaće i sveže proizvode… Sve ovo daje živost ovom delu grada i okuplja svake godine sve veći broj turista iz najrazličitijih krajeva sveta. Zahvaljujući tome, restorani nude široki spektar jela tipične grčke kuhinje i internacionalne menije koji zadovoljavaju najrazličitije ukuse. Nakon večere, kod posetioca je uobičajeno da nastave sa zabavom na nekom od mnogobrojnih mesta predviđenih za zabavu, koja ostaju otvorena do svitanja. Najposećenija mesta su ona koja imaju na repertoaru muziku uživo i podijum za đuskanje. Rebetika, grčka verzija bluza i fado-a, je nekada bila prepoznatljivo obeležje grada.

Što se tiče plaža, pored stare gradske plaže Limanaki, postoji još nekoliko peščanih plaža sa mnoštvom objekata namenjenim za turiste, koje se pružaju od samog centra ka periferiji grada: hotelsko-apartmanski kompleks i plaža Makriamos, Papalimani, Nisteri, Glifada, Glikadi, Vathi, Agios Vasileos, Tarsanas i niz drugih manjih plažica između, a obavezno je posetiti Saliaru-Mermernu plažu!

U prošlosti i budućnosti, preko dana i noću, grčki i međunarodno: u Limenasu je sve moguće.

Stara luka u Limenasu- ribari spremaju mreže

Naše ponude za letovanje 2020. u Limenasu, možete pogledati ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora