Burgaska oblast

Za sve one koji cene prirodne lepote, oblast Burgas će ih oduševiti dok šetaju gustim šumama ka Strandža planini i posmatraju razne divljači, duž onoga što je opisano kao najživopisnija obala Evrope – obala Crnog mora.

Burgaska oblast je jedan od najrazvijenijih regiona Bugarske. Smešten na jugoistočnom delu zemlje, jedan je od najvećih nakon Sofijskog regiona. Region je poznat po tradicionalnoj proizvodnji vina.

Glavni grad ovog regiona je istoimeni grad Burgas, koji nije poznat kao letovalište, iako se mogu pronaći i nekoliko plaža, više je kao prekretnica za velike rizorte Crnog mora kao što su Sunčev Breg, Nesebar itd.

Područja na obalama Crnog mora i plaže sa finim, zlatnim peskom, zajedno sa termo-mineralnim izvorima obezbeđuju povoljne uslove za odmor i rekreaciju, kao i za razvoj turizma banja i mora. Guste priobalne šume sa bujnom vegetacijom duž reka Potamo i Veleka, lepota reka Đavolska i Fakiska, raznovrsnost divljih životinja u Strandža i Sakar planinama i prirodnih rezervata su glavni preduslov koji ovaj region ima za razvoj ekoturizma i lova. Osim najstarijeg bio rezervata u Bugarskoj Silkosiya, ovde možete posetiti i Nacionalne parkove kao što su Ropotamo ili Strandža, Duni i Vodnite Lilii (Beli Ljiljani) bio rezervate, fjordove i pećine na rtu Maslen nos i mnoga druga mesta.

Na severu i jugu Burgasa turisti mogu da posete brojna letovališta i odmarališta, koja nude veoma dobre uslove za opuštanje i odmor, kao što su Pomorie, Nesebar, Sunčev Breg, Duni, Sozopol, Primorsko, Carevo, Ahtopol. Svi oni su povezani panoramskim primorskim putem. Rezovo, najjužnije selo Crnog mora, takođe pripada regionu.

Oblast Burgas kao raskršće raznih naroda i kultura ima vekovnu istoriju.

Arheološki, arhitektonski i istorijski spomenici u regionu su doprineli razvoju kulturnog turizma. Stari Nesebar je jedinstveni spomenik kulture upisan na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. U Strandža planinama se mogu videti neki od najstarijih objekata koje su ljudi napravili – Dolmeni (dolmen-praistorijski megalitski grob). Relikvije Trakijskih vremena, antički grčki polisi, ostaci antičkih i srednjevekovnih tvrđava, Rimske terme, istorijski spomenici iz prve i druge Bugarske države, arhitektonske i etnografske znamenitosti Nacionalne Renesanse, kao i grupa antropoloških turističkih resursa – hrišćanske crkve, manastiri i muzeji nalaze se upravo u Burgaskoj oblasti.

Region i dalje održava tradicionalni ples sa vatrom koja se izvodi na praznik cara Konstantina i Jelene.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Bugarskoj, možete pogledati ovde.

Preporuke