Nesebar – Biser Crnog mora

Bugarska je evropska zemlja, duge istorije i lepih prirodnih atrakcija; turistička destinacija stare Evrope, sa mnogo lepih gradova. Jedan od njih je grad Nesebar, na obali Crnog mora, u oblasti Burgas.

Bugarska je odavno postala interesantna i povoljna turistička destinacija čije duge peščane plaže i atraktivni sadržaji privlače sve veći broj turista iz Evrope. Međutim, to nije sve što ovo primorje može da ponudi. Želja za užitkom upoznavanja kulturno-istorijskih spomenika, nove sredine, ljudi, za odmorom ali i dobrim provodom, put  me je, sa društvom, odveo u Nesebar – grad sa stolećima dugom istorijom na obalama Crnog mora.

Sa veselom ekipom Aqua travel-a, u suton avgustovskog dana smo krenuli put primamljivog Nesebara, dvospratnim klimatizovanim autobusom, u čijim udobnim sedištima skoro da i nismo osetili 15 sati puta, a svaki cent koliko je koštao aranžman opravdao je desetodnevno uživanje na sunčanom priobalju susedne nam Bugarske. Umor od puta kao da je minuo kada nam je dobrodošlicu u “nesebarskom stilu” poželela predstavnica agencije, koja nam je pomogla da se smestimo u apartmane privlačnih privatnih kuća načičkanih terasama, sa kojih se pruža divan pogled na grad a i na more.

Nesebar predstavlja jedan od najstarijih gradova Balkana, koji je podignut na ostrvcetu udaljenom 37 km od grada Burgasa, a danas je veštačkom prevlakom spojen sa kopnom pa podseća na crnogorski Sveti Stefan. Shodno tome, podeljen je na stari i novi deo grada koji se razvio na kopneneom delu. Zbog dobrog strateškog položaja, grad je kroz istoriju menjao osvajače, te je često bio na granici ugoženih imeperija i zbog toga obiluje istorijskim spomenicima i građevinama koji svedoče o tom vremenu. Obzirom na njihovu veliku kultrunu vrednost, 1983. godine uvršten je na spisak svetske kulturne baštine i pod zaštiom je UNESCO-a.

Ulaz u Stari Nesebar sa delovima zidova

Već na ulazu u stari Nesebar, dok prolazite kroz kapiju tvrđave, koju su stari Grci izgradili kao odbranu od imperatora, shvatate da ste stigli u samu istoriju. Svo to bogatstvo počelo je da niče još u 6. veku p.n.e. kada su Tračani osnovali ribarsko naselje, kojem su dali ime Mesambrija, što bi po nekim tumačenjima značilo “Grad Mene” – po najznačajnijem vojskovođi Menasu. Nesebar potom beleži doba kada su ove predele kolonizovali Grci, pa Rimljani, za čije vreme izrasta u grad-tvrđavu i jedan od najvećih trgovačkih središta. Najveći procvat doživaljava tokom vladavine Ivana Aleksandra u 14. veku kada je sa više od 40 izgrađenih crkava postao hrišćanski centar, a nakon pada Carigrada osvajaju ga Turci 1453. godine, koji su vladali naredna četiri veka.

Pogled na Stari Nesebar - Travel&Share.Info

Tragove su ostavili svi koji su ga gradili i u njemu živeli, što se primećuje na svakom koraku u ovom živopisnom istorijskom mestu. Kada su ga napokon Bugari, koji su mu dali današnje ime, oslobodili od Turaka bio je malo naselje bez velikog značaja, ali pronalaskom i otkopavanjima znamenitosti iz prošlosti neprocenjive vrednosti i nihovom restauracijom već 1956. g proglašen je nacionalnim arheološkim parkom Bugarske. Kasnije, kao već pomenuta, svetska kulturna baština i takav je sa pravom nazvan biserom Crnog mora.

Šetnjom kroz njegove uske kaldrmisane ulice i malene trgove, oseća se duh prošlosti i borbe kultura za prevlast. Sada su ovde locirani i brojni porodični hoteli, restorani, prodavnice, suvenirnice, antikvarnice i drugi moderni sadržaji, koji upotpunjuju njegovu turističku ponudu, ali u dovoljnoj meri da ne narušavaju autentični izgled iz prohujalih vekova. Stari Nesebar u svakom trenutku odiše posebnim šarmom, i pruža vam jedinstveni kulturni doživljaj boraveći u njemu. Leti vrvi od poseta turista iz celog sveta, koji uživaju u njegovom obilasku. Za nas, najfascinantniji su ostaci zidova tvrđava, koji ga okružuju i crkve, od kojih je danas očuvano 12,u potpunosti ili delimično. Iako je u ruševinama, crkva Starata Mitropolja sagrađena u 5. veku je i dalje centralna atrakcija kao najveća i najstarija. Zatim se nailazi na crkvu Hrista Pantokratora iz 13. veka u koju su nađeni ostaci iz svih perioda života na ovom, sada poluostrvu, pa crkva Svetog Stefana iz 11., u kojoj je skoro sasvim ostao sačuvan ikonostas i freske iz 16. I 17. veka i još mnogo  prelepih bogomolja… Kako bi se bolje upoznali sa prošlošću grada treba posetiti Arheološki muzej, lociran na samom ulazu u grad, koji nudi pregled duge istorije Nesebara, dok ćete u Etnografskom muzeju moći da vidite život stanovnika u 18. veku i njihovu tradicionalnu nošnju iz tog perioda.

Crkva Svete Paraskve
Crkva Svete Paraskeve

Prevlakom, iz starog dela stižete u novi Nesebar – administrativni centar istoimene opštine. To je gradić sa oko 10.000 stanovnika, ali je i on, kao i većina bugarskih, u poslednjih desetak godina prerastao iz polusindikalnog u moderno i atraktivno letovalište. O tome govori i podatak da se broj ležajeva za to vreme čak utrostručio i  sada iznosi preko 150 hiljada kreveta. Njegova turistička ponuda iz godine u godinu sve je bogatija i raznovrsnija. Iako i dalje važi za jednu od najpovoljnijih destinacija u našem okruženju gde za skroman iznos novca možete letovati u privatnom smeštaju u samom centru grada, sve više privlači i turiste dubljeg džepa, jer ima na destine novih luksuznih hotela sa sopstvenim plažama, spa centrima i drugom savremenom opremom. Pregršt ugostiteljskih objekata i mesta za zabavu smeštenih, kako po uskim starim ulicama tako i na obali mora, obećavaju odmor i provod za sve generacije. Tokom toplih večeri mladi sedaju i u taxi, koji je jeftin, i kreću u tri kilometra udaljen najveći turistički kompleks Bugarske, Sunčev Breg, koji broji nekoliko diskoteka, u kojim se uz dobru muziku luduje do zore, a za starije ima restorana sa uživo muzikom, koji nude dobru zabavu, i iz kojih se neretko čuju i pesme naših pevača.

Inače, grad je pun zelenila i lepo uređenih parkova, ali ovde, na obalama Crnog mora, ne rastu palme, masline i ostalo mediteransko rastinje, na koje su turisti navikli, već lipe, bagremovi, šljive, džanarike i drugo kontinentalno drveće. Dve duge prelepe plaže od najsitnijeg peska i topla, zelenkasta, prozirna voda u potpunosti su razuverile sumnje oko lepote bugarske obale.

Iako su mahom turisti bili iz bogatih zemalja, poput Rusije, Nemačke, Engleske, Švedske, Finske…, vanpasionski trošak ni nama ne bi predstavljao veliki izdatak, jer za ručak ili večeru sa desertom sasvim je dovoljno nekoliko evra. Ljubitelji šopinga, a on nam je svojstven, lišili su se ponekog dana uživanja na plaži zarad odlaska u obližnji Burgas. Četvrti  grad po veličini u Bugarskoj, poznat je po ogromnim tržnim centrima sa velikm brojem prodavnica popularnih robnih marki. Bilo je i onih, koji letovanje dožive kao avanturu i za takve iz Nesebara nisu daleki, ne samo bugarska prestonica Sofija, već i carski grad na Bosforu – Istanbul.

Aqua park

Najprimaljivije su nam kao i ostalim turistima  bile letnje vratolomije na vodi, koje pruža nesebarski aquapark, rajskog naziva, „Paradizo“. Ovde možete doživeti iskustvo raftinga rekom, „takmičenja“ sa veštačkim talasima, zatim adrenalin avanturu spuštanjem niz brze i visoke tobogane, onda odmarati plutajući u mirnim vodama „lenje reke“, uživati u specijalnom bazenu sa đakuzijem i vodenom masažom i još mnogo toga. Park sadrži i vodeni bar, restorane, svlačionice, sefove, odlično je organizovan i bezbedan. Za nezaboravan dan u „vodenom“ gradu potrebno je izdvojiti osamnaest evra.

U toku ovog nezaboravnog putovanja Nesebar je slavio svoj praznik, Dan grada i mi smo taj 15. avgust proslavili u velikoj uličnoj fešti sa nekoliko hiljada posetilaca. U centru pažnje velikog slavlja, pod eko sloganom „Volim zeleni Nesebar“, bio je gradonačelnik nesebarske opštine Nikolaj Dimitrov, koji je tom prilikom izjavio da je Nesebar ponos bugarske republike, zahvaljujući se svima na podršci u borbi za očuvanje životne sredine ovog grada i dodao da će se i u budućnosti truditi da on bude još čistiji i zeleniji, kako bi bio prijatniji boravak u njemu. Za proslavu je priređen bogat kulturno-umetnički program i veličanstveni vatromet po završetku, kada je zasijalo nebo nad ovim živopisnim mestom.

Primetili smo da je naših turista malo, a to nam je potvrdilo i nekolicina meštana i uličnih prodavaca, koji su rekli da se nadaju povratku naših na bugarsko primorje, kao što ih je bilo pre nekoliko godina. A Nesebar  ima da ponudi mnogo toga i zato, srdačno preporučujem svim zaljubljenicima u istoriju, ali i ljubiteljima modernih letovališta, da posete ovo simpatično mesto i dožive čari Crnog mora, jer ih ono zaista ima dosta.

„Zarobljeni“ u romantici starih zidina

Posebnu draž koju nosi ovaj slikoviti ambijent, posmatrjući ostatke starih tvorevina, vojnih utvrđenja, crkve ali i uzburkano more je osećaj da ste u tom trenutku deo te istorije. Pored njih, očuvane su kuće i zdanja od kamena i drveta iz 18. i 19. veka balkanskog-orijentalnog stila koje daju interesantu crtu nesvakidašnjosti ovog romantičnog mesta a neke od njih su i preuređene za prijem turista na boravak tako da možete u potpunosti da doživite “drevni” Nesebar.

 

Te godine bugarsko primorje pogodile su tropske vrućine kakve, kako su nam rekli meštani, nisu zabeležene u poslednjih sto godina. Temperature vazduha prelazile su 37 C*, a u vodi je izmereno četiri stepena manje, što je oduševilo turiste. Jedina loša strana Crnog mora su jake morske struje i česti vetrovi koji prave velike talase i otežavaju kupanje. Zbog toga se mora pratiti signalizacija sa obale u vidu zelene, žute i crvene zastavice, koje označavaju: dozvoljeno i oprezno kupanje na sopstvenu odgovornost bez dušeka ili drugih pomoćnih sredstava na naduvavanje. Ima i momenata kad se zaviori crvena zastavica koja označava totalnu zabranu ulaska u vodu.

Plaža u južnom delu Nesebara - zelena zastavica podignuta
Oprezno kupanje na tropskim vrelinama

Naše ponude za letovanje 2021. u Bugarskoj i  mestu Nesebar, možete pogledati ovde.

Autor

Dragana Đuričić

Dragana Đuričić

recomend 23
fb
Turistički vodič iz Šapca. Obožava svoj posao jer često putuje i kroz njega dolazi do saznanja o istoriji i kulturi brojnih naroda, posebno naroda srednje i jugoistočne Evrope. Voli da se upoznaje sa ljudima, da se druži... Leto provodi radno u Grčkoj, koju već smatra svojim drugim domom... ali isto tako, koliko voli poslovna putovanja u inostranstvo, toliko je i patriota i lokal patriota. Samim tim, volela bi da u budućnosti više radi kako sa domaćim, tako i sa stranim turistima, upoznavajući ih sa kulturno-istorijskim znamenitostima naše zemlje, a posebno njenog rodnog grada.