Bugarska

Otkrijte prelepu zemlju Bugarsku, okupanu Crnim morem. Divne plaže i mnogobrojna ostrva rasuta u kristalnim vodama su njen glavni adut za privlačenje turista. Bugarska, sa svojim očuvanim srednjevekovnim gradovima i nacionalnim parkovima sa jezerima, šumama i vodopadima, čini deo svetske kulturne baštine. 

Bugarska je zemlja koja se nalazi na Balkanskom poluostrvu, smeštena na obalama Crnog Mora. Njene najveće atrakcije nalaze se u unutrašnjosti zemlje: planinski venci kao što su Rodopski ili Balkanski, idealni su da odete na izlet, kao i manastiri u kojima se nalaze prelepe ikone i  freske. Ljubitelji mora mogu da se opuste na plažama Crnog mora, koje su veoma sunčane, sa belim peskom i toplim morem i objektima za balneoterapiju u blizini plaža. Da se opustite, okupate, osunčate ili probate sportove na vodi, nema boljeg mesta.

Čudesna zemlja, koja je prema turizmu počela da se otvara poslednjih godina, Bugarska je idealna destinacija za sve tipove turista. Bugarska poseduje veliku raznolikost pejzaža, specifičnu klimu i područja, od njenih idiličnih obala Crnog mora, po kojima je dobila nadimak ‘’Crvena Rivijera’’ u vremenima Sovjetskog Saveza, do planina u centru zemlje u planinskom vencu Centralni Balkan gde možete praktikovati razne turističke aktivnosti.

Njeni konstantni napori da se modernizuje, posebno od kada je ušla u Evropsku uniju, čine Bugarsku zemljom koja se menja iz dana u dan. Međutim, njeni nacionalni parkovi, planine, cvetna polja i istorijske i dobro očuvane znamenitosti održavaju njenu suštinu. Van uticaja modernih država, Bugarska je zemlja za čiji su se identitet kroz vekove pobrinule civilizacije kao što su Tračani, Rimljani, Grci, Sloveni…

Sofija, glavni grad, je jedan od gradova koji bi na prvom mestu trebalo da vidite u Bugarskoj. U Sofiji, osim impresivne Katedrale Sv. Aleksandra Nevskog, koja će vas ostaviti bez reči, prošetajte duž bulevara Tsar Osvoboditel. Drugi grad po veličini, Plovdiv, pun je drevnih ruševina i ostataka iz rimskog doba. U njegovom istorijskom centru nalaze se najlepša dela renesansne arhitekture.

Pored glavnog grada, Sofije, najrazvijenija turistička oblast je obala Crnog mora.

Turizam se razvio i u drugim područjima zemlje, koja takođe zaslužuju da budu posećena. Na primer, trebalo bi da vidite Kazanlak i Dolinu Ruža, poznatu pod ovim imenom jer se odavde izvozi više od 70% ružinog ulja za proizvodnju parfema i kozmetike.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Bugarskoj, možete pogledati ovde.

Preporuke