Vidinska oblast

Region Vidin se ističe svojom bogatom i zanimljivom istorijom i prelepom prirodom. Čini severozapadni deo Bugarske i pruža mogućnosti za kulturni i ekoturizam.

Vidinska oblast je smeštena na severo-zapadu Bugarske i prostire se na površini od 3022 m2. Poslednjih vekova, zahvaljujući svom geografskom položaju, razvila se kao transportni, trgovinski i kulturni centar. Vidinska oblast je Bugarsko najmoćnije oružje i kapija za Evropu i svet. Region se graniči sa Dunavom na severu i ima prirodnu granicu sa susednom Rumunijom i ostalim zemljama Dunavske zone. Na zapadu se graniči sa Srbijom. Vodeni resursi teritorije regiona su formirani od površinskih i podzemnih voda. Reke Dunav i Timok su prirodne granice regiona sa Rumunijom i Srbijom.

Region se ističe po svojoj arhitekturi koju predstavljaju građevine gde se mešaju različiti stilovi: rimski i turski i srednjevekovni sa modernim, kao što je tvrđava Baba Vide na obalama Dunava, crkva Svete Petke i katedrala Svetog Dimitra.

Najveći grad u regionu je Vidin – važan administrativni centar i luka na Dunavu. Bogat je kulturnim i arhitektonskim znamenitostima, koje su dokaz njegove stare istorije. Osim tvrđave Baba Vide, značajne znamenitosti su i tursko utvrđenje Kaleto, Turski konak ‘Koluka’, džamija i biblioteka Osman Nuri Paše, krstolike barake iz 1798., stare renesansne građevine, sinagoga itd.

Region Vidin ima potencijal za razvoj raznih vidova turizma:  kulturni i istorijski, prirodni/ekoturizam, turizam lova i ribolova, vodeni turizam, vinski turizam, speleologija, planinarenje i biciklizam, poslovni turizam…

Region ima odličnu mikroklimu i specifično zemljište (tzv. ”terroir”) zahvaljujući crvenim peščanim krečnjačkim stenama oko Belogradčika i dugim toplim letima sa veoma sunčanim danima. Region je uvek imao važnu ulogu u Bugarskom vinarstvu – jedna od najstarijih vinskih škola je otvorena  1887. u gradu Vidinu. Prilikom posete Vidinu i njegovim atrakcijama – izuzetnoj Baba Vida tvrđavi, Stambol kapiji gde se nalaze Pravoslavna crkva i džamija – prošetajte i Vidinskim panoramskim Dunavskim parkom i pogledajte zgradu gde je bila škola.

Regija poseduje jedinstveni Rezervat Biosfere Čuprene na najsevernijim obroncima Stare planine, koji štiti jedinu i najveću šumu smreke na ovoj planini. Divne crvene stene Belogradčika predstavljaju jedinstveni prirodni fenomen i uzbudljivu prirodnu znamenitost regiona, kao i geološke formacije Borov Kamen i Čuturite. U Vidinskom regionu nalazi se jedna od najlepših pećina u Bugarskoj – Maguri. Odmah pored pećine nalazi se Rabiša jezero, najveće jezero u unutrašnjosti Bugarske. Magura pećina i njeno okruženje proglašeni su prirodnom znamenitošću i nacionalnim turističkim mestom. Prirodne lepote, ekološki čista područja i mogućnosti za ribolov duž reke Dunav, nude odlične mogućnosti za rekreaciju i aktivnosti u prirodi, i predstavljaju glavne karatkteristike ovog područja za razvoj ekoturizma, turizma lova i ribolova i balneološkog turizma.

Znamenitost od velikog interesa u regionu je malo mesto Kula u centralnom delu Vidinske oblasti, odakle se ponosno izdiže rimska tvrđava (castrum) Castra Martis. Drugi drevni rimski grad je smešten nedaleko od sela Arčar i zove se Ratiaria.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Bugarskoj, možete pogledati ovde.

Preporuke