Slovačka

Iako još uvek vuče teret svoje komunističke prošlosti, Slovačka je jedna zemlja koja ima mnogo toga da ponudi. Istorija, priroda i kultura su samo neke od mnogobrojnih atrakcija, još uvek strane za turizam masa, što bez sumnje čini Slovačku idealnom destinacijom za istraživanje. 

Slovačka postaje sve popularnija destinacija za odmor zahvaljujući svojim prirodnim lepotama, zanimljivim kulturnim atrakcijama, odličnim turističkim aktivnostima i naravno svojoj prijateljskoj dobrodošlici. Sve ovo čini je dostojnom da stane rame uz rame sa destinacijama kao što su Austrija, Francuska, Italija ili Nemačka. Specifičnost Slovačke, omanje zemlje u Centralnoj Evropi, leži u činjenici da na tako maloj površini ona nudi bogatu istoriju, uključujući sakralne spomenike, dvorce i palate, vekovima stare. Slovački narodni običaji i tradicije uspeli su da se održe do dana današnjeg, kao i jedinstveni raznovrstan i autentičan folklor.

U Slovačkoj ćete naći ono što nećete bilo gde u svetu.  Slovački kraš, najveća kraška oblast u centralnoj Evropi, koja krije čak 1110 pećina, Spišský hrad (Spiški zamak), najveći srednjevekovni kompleks u centralnoj Evropi, dvorac Červený kameň (Crveni kamen) sa najvećim podzemnim prostorima, najviši drveni gotski oltar na svetu, koji se nalazi u mestu Levoča ili Sad Janka Kráľa (Bašta Janka Kralja) u Bratislavi, koji je najstariji javni park u Evropi.

Putovanje automobilom u Slovačku je veoma prijatno, jer vas sa svih strana okružuju lepe planine, slikoviti potoci i stenovite klisure. Južne oblasti uglavnom nude beskonačna polja, na kojima se uzgajaju žitarice, mirisne vinove loze i voćnjaci, koje možete videti u južnoj Slovačkoj ili u blizini mesta Pezinok i Modra, proslavljenih, kao i Nitra, proizvodnjom vina.

Pored istraživanja istorijskog i kulturnog balaga, možete se odmoriti i opustiti u njihovim centrima za relaksaciju, banjama, vodenim parkovima otvorenim tokom cele godine, ili možete da se zabavite i šopingujete u šoping centrima kojih je u Slovačkoj zaista mnogo. Visok nivo smeštajnih kapaciteta, restorana, prodavnica, dostupnost usluga i prevoza pružaju udobnost i komfor prilikom boravka u Slovačkoj.

Osim što je potencijalno atraktivna zemlja iz više razloga, putovanje u Slovačku je veoma ekonomično u ovim kriznim vremenima. Cene u Slovačkoj su znatno niže u odnosu na zapadnu Evropu, posebno cene u restoranima, relaksacije u banjama, spa centrima, cene skijanja, javnog prevoza i kulturnih manifestacija. Iznenadićete vas restorani koji nude menije već od 2,5 eura.

Sa svojih 11270 biljnih i 26700 životinjskih vrsta, prelepim vrhovima planina, šumama, dolinama, bogatim izvorima pitke i minerane vode, jezerima, pećinama, zamkovima, starim crkvama i mnogobrojnim drugim atrakcijama koje vredi videti sopstvenim očima, Slovačka je zaista jedan dragulj u minijaturi.

Slovačka je deo Evrope koja na svakom koraku odiše raznolikošću, kako su je slovaci nazvali – ’mala velika zemlja’’ (“malá veľká krajina”).

Našu ponude  možete pogledati ovde.

Preporuke