Bratislavski region – Bratislavský kraj

Slovačka, iako malo poznata u svetu i nema more, kome skoro svi danas daju prednost, ima čime da zainteresuje posetioce. Osim što se možete spoznati sa bogatom prirodom i upoznati stanovnike i kulturu, u Slovačkoj ima mnogo mesta koje vredi posetiti a jedno od njih je Bratislavski region.

Bratislavski region se nalazi na krajnjem jugozapadu Slovačke. Svojim južnim delom duž toka Dunava prati državnu granicu sa Mađarskom, a na zapadu se duž toka Morave graniči sa Austrijom. Region kojem je sedište u glavnom gradu Bratislavi, deli se na 8 delova: Bratislava I, Bratislava II, Bratislava III, Bratislava IV, Bratislava IV, Malacki, Pezinok i Senec i 72 opštine. U srcu regiona je metropola Bratislava, koja je ujedno i glavni grad Slovačke Republike i važan industrijski, politički, ekonomski i kulturni centar.

Bratislava, koja se nalazi na malo više od 60 km od Beča, je šarmantan grad, sa starim delom grada, koji je prepun bogatim kulturnim nasleđem. Na obalama Dunava, na pola puta između Praga i Budimpešte, bivši Presburg, ime pod kojim je Bratislava bila poznata tokom 1. Svetskog rata, danas je jedan grad koji se postepeno modernizuje. Danas je to dinamično razvijajuća metropola, politički, poslovni i edukativni centar Slovačke. Tu se nalaze mnogo muzeja, galerija, pozorišta, naučnih i obrazovnih institucija. Bratislava je mali istorijski grad, ali najveći u Slovačkoj a najmlađi među Evropskim prestonicama.

Najkarakterističnija slika koja odražava Bratislavu jeste njen dvorac, poreklom iz 15. veka, koji je obnovljen nakon požara početkom 19. veka. U sadašnjosti se u njemu nalaze radovi iz Slovačkog Nacionalnog Muzeja. Sa ovog mesta vredi videti neverovatan pogled na Dunav koji protiče gradom.

Bratislava je dom brojnim građevinama raznih arhitektonskih stilova. Dokaz za to se može videti na Glavnom Trgu. U centru trga se nalazi fontana Maksimilian, najstarija u gradu, izgrađena 1572. godine. Istočnu stranu trga zauzima gradska skupština, mešavina gotike i renesanse, dok na zapadnoj strani stoji jedna od najvažnijih građevina u gradu u stilu secesije, koju je dizajnirao Edmund Lechner. Na severu se nalazi Kutscherfeld palata, u kojoj je danas francuska ambasada.

Simbol Bratislavskog regiona je tradicija proizvodnje vina. Ljubitelji prirode, narodne kulture i kvalitetnog vina mogu krenti od Bratislave istočnim podnožjem Malih Karpata duž trase poznate kao Malokarpatski vinski put. Najveća atrakcija u Podunavskoj niziji su Sunčana jezera koje se prostiru na periferiji mesta Senec.

Najveće atrakcije ovog regiona su kulturno-istorijski spomenici Bratislave, Međunarodna Dunavska biciklistička staza, Moravska biciklistička staza, Malokarpatski put vina, ruševine Devinskog zamka, Plaveckog zamka, Pajštun i zamak Crveni Kamen, moderno inkorporirana Galerija Moderne Umetnosti u Čunovi, prirodno okruženje vodene brane Hruščov, krstarenje Dunavom, aquapark Senec, tradicionalni zanati – modranska majolika (izrada keramike u Modri), folklor…

Bratislavski region je kulturno-istorijska teritorija slovačke nacije i teritorijalno-administrativna jedinica Slovačke Republike.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke