Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina je država koja se nalazi na sredini Balkana i savršeno je locirana za njegovo dalje istraživanje. Sa Graniči se sa  Hrvatskom, Srbijom i Crnom Gorom a malim delom izlazi i na Jadransko more kod Neuma. Glavni grad je Sarajevo.

Bosna i Hercegovina se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, dok Brčko Distrikt ima poseban status. Najbrojniji narodi su Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

U ovoj zemlji se na intrigantan način spajaju istočna i zapadna kulutra. Njena istorija je prožeta vekovnom vladavinom otomanskog carstva a zatimi dugogodišnjom Austro – Ugarskom vladavinom. Mnogi još uvek povezuju ovu zemlju sa građanskim ratom koji je bio devedesetih godina XX veka a ožiljci iz tog vremena su još uvek vidljivi…

Medjutim ako danas posetite Bosnu i Hercegovinu ostaće vam u sećanju toplina različitih ljudi koji žive ovde, prekrasne planine, brojne srednjovjekovne ruševine dvoraca, prelepe reke, impresivni vodopadi, bosanske piramide…..

Među najposećenjim mestima su gradovi Sarajevo i Mostar.  Njihovi istorijski centri plene veličanstvenom arhitekturom iz doba turaka a obiliju mnoštvom neobičnih barova, kafića, tradicionalnih restorana u kojima su glavni specijaliteti roštilj i ćevapi.

Bosna je samo nekoliko sati udaljena od mnogih drugih velikih destinacija. Ako uzmemo u obzir da su cene ovde dosta niže u odnosu na ostale evropske zemlje definitivno je vredno da prilagodite vašu rutu i dođete u Bosnu i Hercegovinu dok je još uvek pristupačna i nije prepuna turista!

Više o turi za Sarajevo i Bosanske piramide možete videti klikom na link..

Preporuke