Sarajevom kroz istoriju

Na obali reke Miljacke leži miran grad, ušuškan obroncima planina Trebević, Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Romanija. Sarajevo je sa razlogom glavni grad Bosne i Hercegovine jer je kroz istoriju predstavljao najveći trgovinski i kulturni centar ovih krajeva.

Priča datira još iz doba Neolita, kada su zanatstvo i grnčarstvo bili glavna zanimanja ovdašnjih stanovnika. Ovo područje su kasnije naseljavali Iliri, da bi ga u 1. veku n.e. osvojili Rimljani.
Tokom 6. i 7. veka na ovim prostorima živeli su Sloveni, a 1463. Turci osvajaju Bosnu i ovaj grad dobija ime koje nosi i danas- Sarajevo. Grad različitih kultura, vera, naroda, bogat istorijom, spomenicima i dobrom hranom doveli su do toga da Sarajevo danas bude jedna sjajna turistička destinacija.

Sarajevo - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Vašu turu možete započeti u samom centru Sarajeva, u popularnoj Baščaršiji. Mesto koje će vas vratiti nekoliko vekova unazad i pokazati vam jedinstvenu osmansku arhitekturu. Veliki broj džamija, uskih uličica okruženih zanatlijskim radnjama, gde možete kupiti mnoštvo lepih suvenira, kafanica, ćevabdžinica kao i neizostavnih poslastičarnica. Sve ovo prestaje na mestu gde se u Sarajevu spajaju istok i zapad, odakle počinje administrativni i kulturni centar grada koji je nastao pod uticajem austrougara.

Sarajevo - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Neke od najpoznatijih znamenitosti Sarajeva su: Gradska većnica, Gazi Husrev-begova džamija, čuveni Sebilj, večna vatra, Katedrala Sarajevo, Srpska Pravoslavna Crkva, mostovi na Miljacki, glavna ulica Ferhadija, galerija umetnosti, inat kuća i mnoge druge.

Sarajevo - Bosna i Hercegovina - TravelandShare.info

Bilo da se odlučite za laganu šetnju kroz osmanski deo grada, austrougarski ili šetnju pored Miljacke, bilo da ste otlišli žičarom na mesto gde su se održale zimske olimpijske igre, kako biste videli sjajnu panoramu grada, ili jednostavno seli u neki od restorana, dočekaće vas nasmejani ljudi koji će učiniti da se osećate kao kod svoje kuće.
Turu za Sarajevo možete pogledati na našem sajtu, i uživati zajedno sa nama

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora