Jedno od sedam svetskih čuda novog sveta

Kineski zid je najveća građevina na svetu. Prostiže se od srednje Azije do Žutog mora, ukupnom dužinom od 8851km. Počeo je da se gradi u 5. veku pre nove ere, međutim ozbiljnija gradnja vezuje se za razdoblje od 220. do 206. godine pre nove ere u toku vladavine cara Huang kako bi zaštitili zemlju od nomada. Završen je u 16. veku nove ere.

 

Veliki zid je građen od kamena, nabijene zemlje i cigle. Postoji legenda da je Kineski zid takođe građen od kostiju radnika koji su umirali tokom gradnje. Po tome se kineski zid može gledati i kao jedna od najvećih svetskih grobnica. Tokom rata sa Hunima, odbranbene karakteristike su bile poboljšane pravljenjem velikih osmatračnica.Postoji više od 10 000 osmаtrаčnica duž Kineskog zidа.Osim u odbranbene svrhe, zid je služio i za graničnu kontrolu na kojem se transportovala svila. Proteže se od Dandoga na istoku do jezera Lop na zapadu.

 

Kineski zid sastoji se od više međusobno povezanih ili nepovezanih delova,različitih perioda kad su stavljeni ili zbog drugačijeg načina gradnje. Sastoji se od dva zida, unutrašnjeg i spoljašnjeg.Najveći radovi i obnavljenje Kineskog zida bili su u doba dinastije Ming u periodu od 1368. do 1644. godine, kada su na nekim mestima udvostručavali zid kako bi neprijateljima otežali prilaz. Najposećeniji deo Kineskog zida je u Badalingu koji je napravljen za vreme dinastije Ming i to je prvi deo zida koji je otvoren za turiste.

 

Iako je nekad bio zid u odbrani pred neprijateljima i simbol ujedinjene Kine, danas je to jedna od najfascinantnijih građevina na svetu koju godišnje poseti oko 10 miliona turista. Kineski zid najveća turistička atrakcija u Kini. Turisti iz celog sveta rangiraju Kineski zid na vrh turističkih destinacija iz celog sveta. Suprotno opštem verovаnju, Kineski zid, ne može dа se vidi sа Mesecа. Kineskom zidu preti opasnost od erozije, ali i od ljudskog faktora.

 

Koliko je Kineski zid veliki simbol Kine čak se spominje i u nacionalnoj himni.

Kineski zid je 1987. godine pod zaštitom UNESKA, a 7.7.2007. godine proglašen za jedno od svetskih čuda Novog sveta.

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora