Minhen kulturni centar Bavarske

Na obalama reke Izar, bogat kulturno istorijskim spomenicima i delima, leži Minhen, glavni grad nemačke pokrajine Bavarske.

Istorija ovog grada počinje u 6. veku nove ere kada su se Bavarci nastanili na reci Izar. Krajem 10. veka monasi osnivaju manastir Apud Munihen, kome ovaj grad duguje ime. Potom, 1158. godine Heinrih zvani Lav osniva grad kome daje ime Minhen, nakon čega kraljevska porodica Vitelsbah 1180. proglašava Minhen za rezidenciju kraljevske porodice. Minhen doživljava ekonomski i kulturni procvat, usled čega se grade renesansne i barokne gradjevine, koje i danas predstavljaju najlepše spomenike cele pokrajine Konačno, ovaj grad u 16. veku postaje prestonica vojvodstva Bavarske. Ne možemo a da ne spomenemo najznačajnijeg vladara, koji se borio protiv industrijalizacije i od Minhena naoravio kukturnu i duhivnu prestonicu Evrope. To je kralj Ludvig Prvi (vladao od 1825-1848). Zahvaljujući njemu, Minhen je danas jedan od retkih gradova sveta gde su fabrike izvan centra grada.

Nakon Prvog svetskog rata nastupaju glad i siromaštvo, a kasnije Hitler preuzima vlast. Ovde je sklopljen i čuveni Minhenski sporazum koji se smatra vrhuncem Hitlerovih diolomatskih dostignuća. Grad je u velikoj meri uništen za vreme Drugog svetskog rata, ali je kasnije obnovljen i izgrađene su mnoge nove zgrade, a mnoge stare su renovirane.
Za vreme vladavine cara Ludviga Prvog počinje razvoj arhitekture jer je grad trebalo zaštititi od potencijalnih osvajača. Tako su izgrađene zidine koje su predstavljale kapiju grada, a čiji se ostaci i danas mogu videti na trgovima Sendlinger, Isar Tor i Karlstor.

Kasnije, kada je umetnost dostigla svoj vrhunac u 15. veku, započeta je izgradnja Frauenkirhe(ženska crkva). Ova znamenitost danas predstavlja simbol grada sa svoja dva zvonika visoka 99 metara.
Takođe, poznata minhenska porodica Vitelsbah završava gradnju svoje rezidencije 1610. godine i ova renesansna građevina je i danas jedna od najlepših u Minhenu.
Dvorac Nimfernburg predstavlja remek-delo 17. veka i predstavlja poklon princa Ferdinanda svojoj ženi Mariji.
Engleska bašta je nazaobilazni deo ture po Minhenu. To je najveći i najlepši park Nemačke, a veći je čak i od njujorškog Central parka. Bogat je drvećem i cvećem, a ovde se nalaze i veštačko jezero i potok.

Ne smete propustiti ni gradski trg Marienplatz, Novu gradsku kuću, Crkvu svetog Petra, Olimpijski park i BMW muzej, u ovom gradu se održava i čuveni Oktobarfest.
Posetite Minhen kako biste otkrili sve lepote grada i obogatili svoju kolekciju putovanja.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora