Panagia

Selo koje je uprkos ekonomskom razvoju uspelo da zadrži svoj karakter i istoriju, zahvaljujući svom stanovništvu koje je veoma posvećeno seoskoj tradiciji i običajima.

Ovo malo tradicionalno selo, staro 300 godina, smešteno je na 9 km istočno od glavnog grada Limenasa. U vizantijsko doba selo se zvalo Anastasion. Nakon toga, ime je promenjeno u Panagia po veoma staroj crkvi – Panagia, smeštenoj u ovom području. Panagia je grčko ime za Devicu Mariju, zaštitnicu sela i u njenu čast je crkva osnovana. U unutrašnjosti crkve možete videti malo blago u vidu starih, lepih ikona. Svakog leta, tokom turističke sezone, 15. avgusta organizuje se festival i velika gozba u njenu čast, a ovaj dan je širom Grčke poznat i kao praznik Uspenja Bogorodice. Kada se održava fešta, glavni put je s obe strane zatvoren jer je selo puno turista i meštana koji slave zajedno jedan od najvažnijih praznika za grčke pravoslavne vernike.

1840 god. Panagia je postala prestonica ostrva, i u to vreme je kovala svoj vlastiti novac. Sa veoma bogatom istorijom, jedno je od najbogatijih i najznačajnijih sela na Tasosu. Tipično za ovo selo su uske kaldrmisane ulice i male bele kućice, čija je unutrašnjost ukrašena drvetom. Kućice imaju kamene krovove i natkrivene balkone, koji su skoro pa spojeni, kako bi stanovnici mogli lako da pobegnu iz jedne kuće u drugu, u slučaju da selo napadnu pirati. Nalazi se na prelepom mestu, koje nije vidljivo sa otvorenog mora, među zelenilom i obiluje vodom. Mnoštvo prirodnih izvora sa planine Ipsarion obezbeđuju ovom selu čistu, ledenu, bistru vodu. Najpoznatiji izvor je Izvor ljubavi ispod velike crkve, zajedno sa Mostom ljubavi koji se nalazi odmah pored, i to su neke od turističkih atrakcija sela.

Selo je poznato po kapelama; ukusnim tradicionalnim slatkišima; jakom lokalnom tsipouro piću (slično ouzo-u) i prelepoj Hrisi Amudia plaži (Golden Beach), koja se nalazi u neposrednoj blizini. U području Pangie ima dosta hotela, soba za izdavanje i kampova. Seoski trg u senci oromnog platana, je centralna tačka celog sela, tokom celog dana i cele godine, gde se meštani i posetioci okupljaju u barovima i kafićima oko fontane pijući lokalno proizvedeni tsipouro. Obavezno posetite restoran Drosia-u, kod škole, u čijoj se bašti nalazi pomenuti platan. Ovde možete probati jagnjeće i jareće pečenje, kukureci (jagnjeća sarmica), kotosuvli (veliki svinjski suvlaki, napravljen na tradicionalan način, sporo pržen na ražnju), razne vrste salata kao što su tirosalata (sir) i roka itd. Ne propustite da probate tradicionalne slatkiše i slatko od raznog voća (glyka koutaliou) koje prave seoske žene. U uskim sporednim uličicama koje se zrakasto šire iz centra Panagie načičkane su ranjice sa suvenirima.

Ovo je naročito atraktivna, tradicionalna, ostrvska zajednica, koja sa oko 890 stanovnika i dalje održava mnogo starih običaja i način života. Najbolji način da se upozna ovo možda i najlepše selo na Tasosu je peške. Postoji parking na ulazu u selo, gde možete ostaviti svoja kola s obzirom da su putevi građeni tako da tuda jedva može proći motor, upravo zbog pirata. Kada je selo građeno, nisu postojali automobili, pa osim uskih uličica postoje par centralnih ulica izgrađenih u novijem periodu. Preko dana često kreću  autobusi iz Limenasa za selo a moguće je doći autobusom i iz drugih gradova na ostrvu.

Sa ove tačke, pogled na planine i dolinu je zaista neverovatan. Neretko se turisti odlučuju za kupovinu kuće upravo u Panagii, kako bi uživali u ovakvom načinu života bar par meseci godišnje.

Priobalni deo sela, Skala Panagia je turistički rizort koji zaživi tokom sezone. Od sela je udaljen 5 km, a izgrađen je pre oko 20 godina zahvaljujući popularnosti Hrisi Amudia plaži (Golden Beach), koja je jedna od najboljih na Tasosu. Hrisi Amudia je dugačka, peščana plaža i proteže se između Skala Panagie i Skala Potamie. Okružena je gustom šumom a u pozadini je Ipsarion. Dobro organizovana sa suncobranima i ležaljkama za iznajmljivanje, fast food restoranima, internet cafeom, rent-a-carom, tavernama, supermarketima… More je mirno, plitko i pogodno za decu. Nije poznata po noćnom životu, pa se mladi radije opredeljuju za neku drugu destinaciju, a Skalu Panagiu biraju više porodice.

S obzirom da je rizort novije gradnje, smeštajni kapaciteti su veći i bolji u odnosu na drugi smeštaj u poznatim letovalištima na ostrvu.

Takođe, nemojte propustiti da posetite Drakotripa tajanstvenu pećinu sa stalaktitima i stalagmitima koja se nalazi na oko 15 minuta hoda od sela Panagia. Preporučuje se da je postetite uz pratnju vodiča.

Naše ponude za letovanje 2020. u Bugarskoj, možete pogledati ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora