Festival skulptura od peska – Burgas

‘’Jednom davno… ‘’ ovaj izraz je početak svake bajke, a vi jednu takvu možete doživeti u Burgasu; na hiljade njih je ovu bajku već doživelo kada je posetilo Festival skulptura od peska, sa glavnom skulpturom ‘’Snežana i sedam patuljaka’’ … Za festival se koristi više od 4000 tona peska, od kojih se pravi oko 65 bajkovitih figura u više od 20 kompozicija, koje su osim peskom, oživljene i fotoaparatom građana i posetioca grada.

Snežana i sedam patuljaka

Prvi festival skulptura od peska održan je u Burgasu 2008. godine.

Informacije o umetnosti pravljenja peščanih kultura datiraju iz doba starih Egipćana. Danas, zahvaljujući stotinama manifestacija koje se održavaju širom sveta, ova umetnost stekla je ogromnu popularnost. Tokom godina, umetnici su postajali sve veštiji  i njihova dela su našla svoje mesto čak i u Ginisovoj knjizi rekorda, kao i u raznim reklamnim katalozima za privlačenje posetilaca iz različitih krajeva sveta.

Prvi Festival skulptura od peska u Bugarskoj je održan u julu 2008. godine u gradu Burgas, gde su svoje veštine predstavili svetski poznati umetnici iz Indonezije, Belgije, Holandije, Irske, Rusije, Ukrajine, Bugarske.
Površinu od pet hektara, na prostoru Burgaskog  parka ‘’Jezero’’, u mestu Morska gradina, početkom jula prekrivaju  dvorci,kule, sirene, pirati i druga predivna stvorenja. Neka od njih veća su od 8 metara. Za bizarne skulpture koristi se oko 2500 tone posebnog, peska otpornog na kišu.

Specijalni svetlosni efekti i bezbednosna služba koja je non-stop na usluzi, dopunjuju jedinstveni šarm ovog peščanog grada. Za dva meseca postojanja, prvi Festival peščanih skulptura u Burgasu privukao je preko 15.000 posetilaca. U 2010. na Festivalu je bilo 30.700, dok je u 2011. godini broj posetilaca prelazio 76.000. Da bi 2012. godine Festival dostigao cifru od 120.000 posetilaca i 80.000 prodatih ulaznica.

Burgas, kandidat za kulturnu prestonicu Evrope 2019. godine

Burgas grad kulture 2019 - Travel&Share

Leto 2013. je bilo obeležneo skulpturama slavnih ličnosti. Tema je bila “Walk of  fame” (“Staza slavnih”). Tom prilikokom je napravljano 60 skulptura slavnih ličnosti.

Ledi Gaga
Ledi Gaga

Pred leto 2014. održan je najveće izdanje Burgaskog Festivala peščanih skulptura ikada. Tema je bila “Tales from the sand” (‘’Bajke od peska’’). Napravljeno je 65 bajkovitih skulptura u više od 20 kompozicija u kojima su uživali kako građani, tako i posetioci grada.

Potraga za Nemom

Posetiocima najmagičnijeg mesta u gradu pružena je mogućnost da se prisete lepih uspomena iz detinjstva uz likove iz crtanih filmova kao što su: Asterix i Obelix, likove kultnog animiranog filma ‘’Ledeno doba’’, ,,Porodica Kremenko’’, ‘’Grozan ja’’, ‘’Maša i medved’’ “Potraga za Nemom” i mnogi drugi…

Udahnuti život jednoj peščanoj figure je zaista umetnost. Prošle godine su zajedno sa snažnim, već tradicionalnim bugarskim učešćem, svoj talenat su pokazali i majstori peščane umetnosti iz Češke, Belgije, Irske, Poljske, Ukrajine i Rusije, kao i mnogih drugih zemalja.

Cena karata je 1 lev za studente i penzionere, 2 leva za grupne posete i 3 leva za odrasle. Deca i osobe sa invaliditetom su mogu da vide peščane skulpture besplatno.

Tradicionalno putovanje kroz peščani grad iz bajki je svake godine sve uzbudljivije i dovodi sve više posetioca iz celog sveta, na mesto gde je sve bezbrižno i veselo.

Naše ponude za letovanje 2020. u Bugarskoj, možete pogledati ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora