Lefkada

U središnjem delu Jonskog arhipelaga nalazi se Lefkada, utočište mira i lepote, koja zavodi sve koji je posete. Sa nešto više od 300 km2 i 22.000 stanovnika smatra jednim od najlepših ostrva. Njena obala se prostire na 120 km sa prelepim plažama, kristalnom vodom i zelenim pejzažima koji ostavljaju bez daha.

U ovom biseru Jonskog ostrva, pronaćićete tipične boje Grčke, mirise i ukuse autentičnih lokalnih proizvoda i savršenu kombinaciju mora i planina. Ostrvo ima više od 70% planinskog reljefa, sa izuzetno plodnim zemljištem i zelenom i bujnom vegetacijom, sa mirnim obalama i prelepim plažama od finog belog peska. Lefkada poseduje dobru infrastrukturu puteva, mnogo istorijskih spomenika, male i simpatične gradiće ne samo na moru već i u unutrašnjosti.

Sa jedne od luka, Nidri, koje je istovremeno i najpopularniji turistički centar, organizuju se izleti brodićem do još autentičnijih i tradicionalnijih susednih ostrva: Itaka, Kefalonija, Meganisi, Sparti i Maduri.

U glavnom gradu, koji se takođe naziva Lefkada, jedan pokretni most, dug 50m, povezuje ostrvo sa kontinentalnim delom Grčke. Iz tog razloga, ovo je jedino ostrvo koje je pristupačno da se do njega dođe putem. Predivan, živopisan grad Lefkada, smešten je na krajnjem severoistoku ostrva, a izgrađen u istoj ravni sa nivoom mora. Uske uličice krase tradicionalne kuće svojim intenzivnim bojama i mirisnim cvetovima u baštama i saksijama. Grad je istorijski i kulturni centar ostrva, koji je sačuvao značajne venecijanske građevine.

Na Lefkadi se takođe ističu mali i simpatični gradići kao Sivota, izgrađena na uskom zalivu sa zaista neverovatnim pogledima na okean i ostrvo Skorpios, koje je do skoro bilo u vlasništvu multimilionerske porodice Onazis.

Ostrvo Lefkada nema aerodrom, ali na samo 18 kilometara nalazi se međunarodni aerodrom Aktion u Prevezi. Do ovde se iz Lefkade, može bez problema doći autobusom ili taxijem. Iako je saobraćaj predviđen uglavnom za domaće letove (do Aitne je potrebno samo 45min), od aprila do oktobra postoje letovi za nekoliko međunarodnih destinacija.

Što se tiče vremena u Lefkadi, ovde kao i u drugim grčkim ostrvima Jonskog mora dominira mediteranska klima, sa blagim zimama i toplim letima. Najtopliji meseci na ovom ostrvu su jul i avgust, temperatura u ovom periodu dostiže i do 38 C, s druge strane ovaj period takođe karakteriše visoka vlažnost vazduha. Odlično vreme za posetu Lefkadi je i druga polovina septembra i početak oktobra, kada su vazduh i more veoma topli. U aprilu i maju je vegetacija na vrhuncu procvata.

Lefkada nudi aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje, upoznavanje sa celokupnim podmorskim svetom u punom njegovom sjaju, jer su njene vode tako kristalno jasne i tirkizne da se kroz njih može videti pesak na samom dnu. Možete posetiti etnološki i arheološki muzej, zahvaljujući kojem se možete upoznati sa dobrim delom istorije ostrva, kao i vinarije, ili obići manastire, ili se jednostavno opustiti šetajući putevima koji okružuju ostrvo i uživajući u čistoti njenih prirodnih područja. Ljubitelji prirode i fotografije biće oduševljeni posebnošću pejzaža i kontrastom zelenih i tirkiznih boja, koje karakterišu ovo predivno ostrvo. Osim posete manastirima i crkvama, možete obići drevnu tvrđavu Santa Mavra koju su obnovili Mlečani i Turci. Lokalna kuhinja je preukusna, što je karakteristika svih Jonskih ostrva, puna raznih jela i aroma za svačiji ukus, od riba i svežih morskih plodova, sočnog mesa, do tradicionalnih grčkih specijaliteta. Takođe se možete opustiti uz tradicionalnu grčku kafu ili piće u luci i naravno, noću se zabaviti u barovima gde između ostalog gosti mogu da probaju neka žestoka tradicionalna pića.

Našu ponudu za letovanje 2024. na Lefkadi, možete pogledati ovde.

Preporuke