Onazisovo ostrvo – Skorpios

Najpoznatije privatno ostrvo poznato kao Onazisovo ostrvo, Skorpios, je u vlasništvu grčkog multimilionera Aristotela Onazisa, brodovlasnika i prevoznika, za koje je 60-ih godina izdvojio 3,5 miliona drahmi, u to vreme je to bilo svega nekih 11 hiljada evra. Na ovom ostrvu se oženio sa Žaklinom Kenedi, udovicom Džona Kenedija. Onazis je tu, sa svojom kćerkom Kristinom i sinom Aleksandrosom i sahranjen.

Onazisovo ostrvo je smešteno u Jonskom moru. Ovaj mali zeleni raj, simbol luksuza i glamura, prostire se na 80 hektara. Ostrvo je puno šuma i voćnjaka. Tu se nalaze i tri spektakularne vile: glavna ogromna vila se nalazi na uzvišenju, odakle se sa kamenih terasa pruža predivan pogled na more. Veruje se da ju je Onazis sagradio za Džeki.

Onazisovo ostrvo - pogled iz Nidrija

Bliže obali je manja kuća, čiji su spoljašnji zidovi prekriveni peščarom, što je tradicionalno obeležje mediteranskih kuća; okrečio ju je nežnom nijansom, što joj u sumrak daje magični sjaj. Nazvao ju je ‘’Ružičasta kuća’’. U njoj je proslavljen drugi brak Aristotela Onazisa sa bivšom prvom damom USA Žaklinom Kenedi 20.10.1968., i u njoj je porodica Onazis godinama letovala. Osim ove dve, postoji još jedna rezidencija, lepa Grčka Pravoslavna kapela, jedan mali jahting klub, pristanište gde je Onazis usidrio svoju, u to doba, najluksuzniju jahtu na svetu, Kristina, nazvanu po njegovoj drugoj kćerci, u čiju čast je i kupio ovo ostrvo. Na krstarenju ovom jahtom je započeta i Onazisova ljubavna afera sa operskom divom Marijom Kalas. Na ostrvu se takođe nalazi i porodični mauzolej gde su sahranjeni Aristotel Onazis i njegovo dvoje dece Kristina i Aleksandros.

S obzirom da je ostrvo u privatnom vlasništvu, ništa od ovoga se ne može videti, ali sa najbližih ostrva, Lefkada ili Meganisi, za one najradoznalije organizuju se izleti za obilazak oko Skorpiosa, gde se može čuti istorija, ove današnje popularne turističke atrakcije. Čak se turisti i podstiču da se kupaju na jednoj od nepristupačnih plaža ostrva, gde se nalazila Onazisova jahta.

Onazis - statua u NidrijuKada je tajkun kupio ostrvo 1962, ovo je bilo ništa do jedno suvo, jalovo i kamenito zemljište bez sveže vode.  Danas, zahvaljujući naporima njegovog vlasnika, ostrvo je transformisano u oazu zelenila. Naredio je da se uradi odvodni kanal i obezbedi voda na ostrvu, da se donesu biljke sa različitih krajeva sveta, pošumio je ostrvo, pa je čak i transportovao fini pesak sa plaža severne Afrike.

Kako kruže glasine, stari Onazis je pre nego što je preminuo 1975. naveo u svom testamentu da niko od njegovih naslednika ne može da stavi ostrvo u prodaju, a u slučaju nemogućnosti održavanja, da ostrvo pređe u vlasništvo kompanije Olympic Airlines, koju je sam osnovao ili države. Njegova poslednja želja nije mogla biti ispoštovana. Posle Onazisove smrti ostrvo je ostavljeno u nasleđe njegovoj kćerki Kristini koja je umrla od srčanog udara u 37. godini, a onda njegovoj unuki Atini.

Kada je napunjena 25.godišnjica od smrti njene majke, jedina naslednica brodarske imperije i unuka ekscentričnog milionera raspolagala je ostrvom, gde je sahranjena njena porodica. Totalno nezainteresovana za ostrvo na koje nikad nije kročila, za Grčku i svoje pretke, a spekuliše se da i zbog troškova održavanja privatnog ostrva, koji su previsoki čak i za nju, odlučuje da proda ostrvo. Testament je bio neoboriv i ona konačno 2013.god. nalazi rešenje, a to je da izda Skorpios u zakup na 100 godina Ekaterini Rybolovlevoj, ćerki ruskog milijardera Dmitrija Rybolovleva  za 117 miliona evra.

 

Naše ponude za letovanje 2020. na Lefkadi, u mestu Nidri, možete pogledati ovde.

Autor

Marina Husar

Marina Husar

recomend 55
fb twit fb fb
Putovanja obožava i volela bi da obiđe ceo svet i upozna najrazličitije kulture. Voli strane jezike, a naročito španski. Pored toga, velika strast joj je i astrologija, o kojoj bi želela da zna mnogo više. Voli druženje i izlaske, a kada ugrabi malo vremena za sebe, provodi ga čitajući knjigu uz veliku šolju kafe.

Ostali tekstovi od istog autora