Pariz

Kada se spomene Pariz, prva stvar koja nam pada na pamet je ‚‚Ajfelova kula”, ili ‚‚Grad svetlosti”. Pariz je mnogo više od toga. Grad je muzeja, zabave , raznovrsnosti, prazničnih svetala i arome kroasana ujutro.

Nesumnjivo jedan od najposećenijih gradova Evrope, što ne čudi jer ima više nego dovoljno razloga da zaseni svet: najbolji restorani, avangardni i šik butici, neverovatna i raznovrsna kulturna ponuda i divan istorijski centar okružen romantičnim mestima…

Pariz je oduvek bio opisivan kao grad sa bezbroj atrakcija. Nemoguće je izbrojati koliko je samo puta pisano o Notr-Dam-u, Ajfelovoj kuli, Seni u zoru, u sumrak i noću, kao i o razlikama između njene dve obale. Međutim ono što nijedan autor nije uspeo verodostojno da prikaže je raskoš i magija šetnje duž širokih Pariskih avenija, okruženih impresivnim javnim zgradama i muzejima, parkovima, vrtovima i šetalištima.

Ajfelova kula koja para oblake, široka Trijumfalna kapija koja čuva jednu od najglamuroznijih Avenija Pariza- Champs-Élysées, katedrala Notre-Dame, Luvr, Opera, Latinska četvrt, Monmantr, osvetljeni mostovi koji okružuju Senu i kafići građeni u stilu secesije (Art Noveau) sa pletenim stolicama, oivičeni terasama, neizbežno se urežu u sećanje svakog posetioca.

Otvorenog i kosmopolitskog duha, grad je koji se konstantno obnavlja i modernizuje, izgradnjom novih mesta, novih naselja, novih muzeja, novom arhitekturom… Zbog toga je ovo grad u koji se uvek možete vratiti da bi u njemu uživali kao što ste navikli, ali takođe i u njegovim veoma originalnim novitetima.

 

Preporuke