Srbija

Slika pejzaža ove zemlje su zelene planinske livade, guste šume, svetlucave krečnjačke pećine, drevni manastiri, planinska jezera, termalne vode i živopisna polja. Srbija je jedna turistička destinacija budućnosti, koja turistima nudi jednu toplu i prijateljsku dobrodošlicu.

Smeštena u centralnom delu Balkanskog poluostrva, u Jugoistočnoj Evropi, Srbija je vekovima funkcionisala kao veza između zapada i istoka. Ovo je zemlja u kojoj se susreću civilizacije, kulture, religije, klima i priroda i međusobno prožimaju. U sredini je jedne od najvažnijih kopnenih ruta između Evrope i Turske, koja se završava na Bliskom Istoku, a poznata je kao ’’put svile’’.

Za one koji traže odmor van utabanih staza, u Srbiji će naići na jednu toplu dobrodošlicu. Srbija ima lepe nacionalne parkove, atraktivna odmarališta, i neke od najboljih skijaških staza u Evropi. Prelepa je da se poseti leti, kada ljubitelji prirode mogu uživati u njenim mnogobrojnim Nacionalnim parkovima i provoditi vreme na svežem vazduhu, kao i tokom zime kada nudi odlična mesta za planinski turizam, koji obuhvata širok spektar aktivnosti za ljubitelje planinarenja, alpinizma, speleologije i dr. Tradicija planinarenja, alpinizma i skijanja na prostorima Srbije postoji preko sto godina o čemu svedoče brojni dokumenti i objekti. Srbija ima ogroman broj atrakcija, koje je pozicioniraju kao turističku destinaciju u usponu.

Iako je Srbija kontinentalna zemlja, povezana je sa dalekim morima i okeanima jer kroz nju prolazi reka Dunav i zbog toga ima jednu dugu tradiciju u razvoju kulture voda i termalnih izvora. Poseduje preko 1000 termalnih izvora, a njihov kvalitet vode je na visokom nivou.

Zemlja je raznovrsnih pejzaža sačinjenih od veoma lepih ravnica, planina, jezera i reka. Mešavina je tradicije i kulture, pa se u Srbiji tokom čitave godine održava veliki broj festivala. Kulturuno istorijska baština Srbije se ogleda u mnogobrojnim arheološkim nalazištima, crkvama i manastirima, od kojih su neki pod zaštitom Unesco-a.

Srbija danas predstavlja savremenu evropsku državu, koju svakodnevno posećuju različite vrste turista – od bekpekera pa do učesnika kongresa i sajmova. Prema zvaničnoj statistici, najposećenje turističke destinacije su gradovi (Beograd i Novi Sad), planine (Kopaonik i Zlatibor) i banje (Vrnjačka Banja i Sokobanja).

Našu ponude za ture po Balkanu možete pogledati ovde.

Preporuke