Beograd

Upoznajte Beograd, lep i prijatan grad na obalama Dunava; posetite tvrđave i prisetite se istorijskih događaja, opustite se na gradskoj plaži ili popijte piće na splavu.

Prestonica Srbije se prostire duž Dunava i ušća Save, dve reke koje se u jednom trenutku prilikom svog proticanja spajaju i obilaze Veliko ratno ostrvo, koje je zbog svoje divlje prirode mesto na kojem se zaustavljaju razne vrste ptica selica.

Savršen pogled na okruženje imate sa Kalemegdanske tvrđave, koja se nalazi na uzvišenju u centru grada. Njoj možete da pristupite kroz kapije Stambol i Sahat. Iznad Sahat kapije se izdiže 30m visoka, barokna Sahat kula sa satom, po kojoj je kapija i dobila naziv. Među zidinama se nalazi prelep park, sa vidikovcem sa kojeg se vidi ceo grad i u kojem se nalazi spomenik Pobednik, koji simboliše grad. Ovde možete posetiti Vojni Muzej sa izložbom tenkova i topova i zoološki vrt. Ispod tvrđave su katakombe, koje čak presecaju Dunav i čija dužina se procenjuje na oko 60 km.

Od dna tvrđave račvaju se nekoliko ulica koje su nekada bile deo Rimskog Limesa. Najpoznatija je Knez Mihailova, široko šetalište i glavna ulica u gradu što se tiče šopinga; ovde su skoncentrisane prodavnice, butici i bašte kafića i sve vrvi od uličnih muzičara koji sviraju tradicionalnu muziku. U ovoj ulici ćete moći da razgledate monumentalnu arhitekturu sačinjenu od palata iz 17.v. i da vidite čuvenu osmougaonu mermernu fontanu, gde beograđani imaju naviku da zastanu i odmore od šetnje. Knez Mihailova se proteže sve do Trga Republike, gde je podignut spomenik Knezu Mihailu i koje je mesto za sve zakazane sastanke, što bi stanovnici Beograda rekli – ‚‚Nalazimo se kod konja!”. Ako krenete odavde doćićete do Terazija, gde se uzdiže Hotel Moskva koji je građen u stilu ruske secesije i jedna je od najstarijih građevina u gradu.

U Beogradu su koncentrisane građevine od velikog nacionalnog značaja, a neke od najvažnijih su Akademija Nauka i Umetnosti (SANU), Narodna Biblioteka, Narodni Muzej i Narodno Pozorište. Grad takođe poseduje Beogradski Univerzitet i Univerzitet likovnih umetnosti. Osim toga, u Beogradu ćete videti još mnogo reprezentativnih građevina srpske arhitekture, spomenike od nacionalnog značaja, kao i kulturne manifestacije i arheološke ostatke koji datiraju još iz praistorije. Zanimljivo je da je Beograd prema Britanskoj enciklopediji grad koji je bio najviše puta uništavan i obnavljan.

Primetićete da Beograđani jako vole da izlaze na večere, pa se nemojte začuditi što su restorani uvek puni. Posetite čuvenu boemsku četvrt – Skadarliju, punu umetničkih galerija i najstarijih restorana, kafana gde možete probati autentične srpske specijalitete, propraćene starom srpskom muzikom. Takođe su poznati restorani na splavovima na obalama Dunava i Save sa muzikom uživo.

Na Adi Ciganliji, prelepom šumovitom ostrvu na Dunavu preko puta Novog Beograda, nalazi se veštačka plaža od ok 4 km, koja leti postaje divno mesto za opuštanje, kako danju tako i noću.

Beograd ima mnogo toga da ponudi turistima: veliki broj muzičkih i turističkih manifestacija, a ponude su dopunjene bogatom i obilnom domaćom kuhinjom. Tokom boravka u gradu, možete uživati u prijatnoj vožnji biciklom, ili između ostalog, krstariti rekama na čuvenom brodu Sirena sa uključenom večerom.

Važno je napomenuti da je Beograd sa svojim brojnim barovima, kafićima, diskotekama, klubovima, splavovima i kafićima, koji su otvoreni do svitanja, proglašen od strane Lonely Planet-a za grad sa najboljim noćnim životom!

Osnovan u 3 veku pre nove ere, glavni grad Beograd je jedan od najstarijih gradova u Evropi. Uprkos svojoj “starosti”, nagrađen je titulom ’’Grad budućnosti’’ od strane prestižnog časopisa Economist.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke