Novi Sad -srpska Atina

Glavni grad pokrajine Vojvodina, grad kulture, umetnosti, istorijskih spomenika, zabave, mnogih manifestacija, grad turizma – Novi Sad.

Ovaj prelepi grad u Srbiji, smešten na reci Dunav iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz čitavog sveta. Veliki uticaj na to ima ogroman turistički potencijal koji sam grad poseduje. Nalazi se na obroncima planine Fruške Gore i predstavlja raskršće najvažnijih puteva u Evropi. Sam grad predstavlja spoj modernog i tradicionalnog načina života i sigurno će svako ko ga poseti naći nešto što bi mu bilo interesantno. Takođe je i grad studenata zbog velikog broja prestižnih fakulteta i mladih koji se odlučuju da taj period života provedu u Novom Sadu.

Novi Sad centar

Prva stvar kojom svi Novosađani ponose je naravno Petrovaradinska tvrđava. Smeštena je na brdu iznadDunava i jedna je od najvećih i najočuvanijih tvrđava u Evropi, građena je u vojnom baroknom stilu. Predstavljala je vojnu utvrdu iz koje se vojska branila od raznih napada i živela u samoj tvrđavi. Njena glavna odlika je i “pijani sat”, gde mala kazaljka pokazuje sate a velika minute. Sat je bio poklon gradu od carice Marije Terezije. Takođe tu je i prelepi Trg Slobode iz 18. veka, na kojem se nalazi spomenik Svetozaru Miletiću, gradska kuća i katolička crkva koja krasi sam centar trga. Pored samog centra gradskog jezgra, možete posetiti i Srpsko narodno pozoriste, osnovano 1861. godine i najstarije je u Srbiji. Tu je i nadaleko čuvena Zmaj Jovina ulica, gde se na njenom kraju nalazi i spomenik psvećen poznatom dečijem pesniku. Mogu se posetiti i Muzej Vojvodine i Istorijski muzej, kao i spomenici Đuri Jakšiću, Miroslavu Antiću, Branku Radičeviću.

Novi Sad je mesto u kojem možete naći i sjajan provod, mnogi kafići, klubovi i diskoteke opravdaće reputaciju da je Srbija jedna od glavnih zemalja kada je provod u pitanju. Mogu se probati i mnogi gastronomski specijaliteti domaće kao i inostrane kuhinje. Takođe ovaj grad poznat je po EXIT muzičkom festivalu koji se svake godine održava na Petrovaradinskoj tvrđavi. Mnoge nagrade koje je festival osvojio, kao i činjenica da je ugostio mnoge svetske zvezde muzičke scene privlače turiste iz svih delova sveta.

Bilo da želite miran odmor sa porodicom, ili sa društvom želite nezaboravan provod Novi Sad je pravo mesto za vas.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora