Astronomski Sat – Orloj

Fascinantna mehanička prestava, koja se u srednjem veku smatrala jednim od svetskih čuda, je već 600 godina jedno od najvećih blaga grada Praga. Astronomski sat (Pražský orloj), je najstariji sat takve vrste koji još uvek radi.

Kada pređete Karlov most, ulazite u staro mesto gde se nalazi Stari trg, najvažnije mesto okupljanja turista. Trgom dominira Astronomski sat, poznat kao Praški Orloj, koji se nalazi na katedrali Lund. Nastao je 1410 godine, a pokazuje izlazak Sunca i Meseca, dane, godine, mesece i pojedine glavne planete. Ovo je jedna od najvećih atrakcija u Pragu, pa se na trgu stalno okuplja veliki broj turista koji čekaju da vide izlazak 12 apostola.

Astronomski sat Orloj - Prag

Astronomski sat Orloj - Prag

Astronomski sat sastoji iz tri dela – procesija apostola na vrhu, deo koji pokazuje vreme i deo sa kalendarom. Glavna atrakcija je deo sa apostolima koji se pojavljuju na svaki pun sat. Kostur, koji meri vreme predstavlja Smrt i povlači konce pogrebnog zvona jednom rukom, dok drugom primiče uveličavajuće staklo. Prozori iznad tog dela se otvaraju i pojavljuju se Isus i dvanaest apostola. Kada se prozor na kraju procesije zatvori, petao koji se nalazi iznad prozora kukuriče i lupa krilima, označavajući pun sat. Ostale figure na sceni su Turčin koji mrda glavom, tvrdica koji zaljubljeno gleda u svoju vreću sa zlatom, kao i sujetan, ohol čovek koji se posmatra u ogledalu.

Kada smo kod Astronomskog sata, ne bi trebali da propustimo priliku a da se ne popnemo na vrh njegove kule, i napravimo neke od fantastičnih fotografija, jer sa ove pozicije, čitav Prag izgleda kao na dlanu. Pruža se neverovatan pogled na gradske kule, mostove, Vltavu i sve lepote ovog grada. Po legendi grad će zadesiti velika nesreća ukoliko se sat ne održava, tako da su vrlo pažljivi po tom pitanju.

Do astronomskog sata je ukrašeni kasnogotički portal, glavni ulaz u gradsku većnicu, koja danas služi za kulturne i društvene događaje, kao i ceremonije venčanja, koje su danas veoma popularne među česima.

Preko puta katedrale sa satom nalazi se crkva Device Marije, koja je prelepa i tako lepo noću osvetljena, pa deluje potpuno nestvarno. Kada je pogledate sa Starog trga imate utisak da je ni na nebu ni na zemlji. Na starom trgu nalazi se i prelepa crkva sv.Nikole i spomenik Janu Husu, podignut na 500-tu godišnjicu njegovog spaljivanja na tom mestu. Pored crkve nalazi se Jevrejska četvrt koja vas vodi do Vltave.

Legenda o predskazanju časovnika:

Jednoga dana je neki zatvorenik, posmatrajući astronomski sat na Starogradskom trgu, ugledao vrapca koji je uleteo u usta statui koja simbolizuje Smrt. Bio je užasnut tim prizorom, jer je smatrao da je to predskazanje da će ostatak života provesti u zatvoru. Ali već nakon sat vremena, časovnik se opet pokrenuo. Usta statue smrti su se otvorila i vrabac se oslobodio i odleteo, na veliko olakšanje zatvorenika. Nekoliko dana nakon ovog događaja zatvorenik je bio oslobođen.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 233
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora