Centralna Bohemija

Zahvaljujući svom položaju, ovaj region je jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija Centralne Evrope. Region Centralna Bohemija nudi živopisne predele i obilje istorijskih spomenika. U ovom regionu vas očekuju izvanredni zamkovi i palate, doline nekoliko reka, rudnici srebra i veličanstvena priroda!

Bohemija je oblast neobične lepote, vinograda, banja, malih i velkih gradova. Region se deli na severni, južni, istočni i centralni, a svaki je poseban na svoj način.

Centralna Bohemija je region i najlepši vrt koji okružuje glavni grad Češke, ali takođe i glavni grad ovog regiona – Prag. Na dohvat Praga, na manje od sat vremena autobusom, proteže se šareni region gde protiču reke kroz plodne doline, oivičene gustim šumama. Zahvaljujući blizini prestonice, kroz ovu oblast prolaze najvažnije železničke i tranzitne mreže. U ovom regionu postoje mnoga interesantna mesta za obilazak. Tokom vikenda, ovde su velike gužve. Raskošni dvorci, srednjevekovne tvrđave, palate i vrtovi otvoreni za javnost, muzeji, spomenici, muzeji na otvorenom… Sve ovo uz šarmantna sela, divne parkove, obronke i staze čini divan krajolik.

Jedne od najpopularnijih destinacija za ekskurzije su dvorac Karla IV – Karlštejn ili Kutná Hora, grad upisan na Unesco-vu listu sa najvećom koncentracijom znamenitosti.  U dvorcu Konopiště upoznaćete poslednje Habzburgovce, u parku koji okružuje zamak Loučeň ćete proći kroz nekoliko vrsta lavirinata.

Osim grada Kutná Hora, na teritoriji centralne Bohemije nalaze se pet zaštićenih oblasti različitih karakteristika. Jedno od prirodnih bogatstava je Křivoklátsko, upisan na Unesco-vu listu kao rezervat biosfere. U grupu geoloških parkova Unesco-a spada i prirodni region Český ráj, čije ime samo govori o lepoti ove lokacije. Sa svojim ogromnim prirodnim bogatstvom mogu da se pohvale i oblasti Kokořínsko i Blaník.

Ceo region je veoma atraktivan za ljubitelje aktivnog odmora. Igrači golfa mogu da biraju između dvanaest golf terena, a ljubitelji sportova na vodi mogu da isprobaju vožnju kajaka ili rafting na rekama Vltava, Berounka i Sázava.

Preporuke