Prag – Zlatni grad

Zlatni grad, magični grad, grad stotinu tornjeva – sve je to Prag najmnogoljudniji i glavni grad Češke. Leži na najvećoj Češkoj reci Vltavi. Mnogi se već pitaju po čemu nosi ime zlatni grad, ali pretpostavlja se da ima oko 500 tornjeva koji se presijavaju po sunčanom vremenu te je to i razlog što nosi tako lepo ime.

Pogled sa reke

Sjaj Pragu doneo je jedan čovek poreklom iz Luksemburga, Rimsko Nemački car Karlo IV.  Na Češki presto došao je sredinom XIV veka i imao je 24 godine, a na vlasti je bio 31 godinu. Tokom duge vladavine grad je oblikovao po svojim željama, pa se može reći da je Prag umetničko delo Karla IV. Po njemu su mnoga mesta, ulice, mostovi dobili ime i on je najzaslužniji za izgled današnjeg Praga.

Prag je omiljeni grad mnogih turista. Njegovim ulicama tokom cele godine videćete mnogo turista iz različitih gradova. Ko je jednom bio u Pragu poželeće opet da se vrati, jer njegovom jedinstvenošću i lepoti svako od nas može pronaći način da se lepo zabavi i oseti njegov duh. Gde god da se okrenete videćete nešto zanimljivo i imaćete osećaj kao da vam svaka zgrada, kamen ili deo grada priča svoju priču o nekim davnim drugačijim vremenima. Prag je popularna i filmska destinacija. Njegova arhitektura i atmosfera privlači mnoge reditelje da upravo tu snimaju filmove. Neki od njih su Blade 2, Yentl u kojem glumi Barbara Streisand, kao i James Bond u mnogim scenama filma Casino Royal.

Prag pruža mnogo znamenitosti, tako da je par dana u Pragu malo da bi se moglo obići sve ono što on pruža. Ali ako dolazite prvi put u Prag nikako ne treba propustiti priliku prošetati se do dvorca Hradčani koji se nalazi na vrhu Praga gde se prostire prelep pogled na ceo grad. Ovde ćete naći Katredralu svetog Vida izgradjenu u gotskom stilu. Prepuna je detalja i svoju najlepšu stranu pokazuje tek kada udjete unutra. Predlažemo da uplatite ulaznicu i udjete jer tu veličinu nikada nećete da zaboravite. Takodje unutar Hradčana možete posetiti i ostale objekte u kojima je boravio i žioveo kralj Karlo kao i njegovi podanici i ratnici. Zlatnu ulicu morate posetiti, jer je Prag na osnovu nje  i mnogih tornjeva dobio ime zlatni Prag.

Matijasova kapija na ulazu u Hradčane
Matijasova kapija na ulazu u Hradčane

Autor

Milica Stanišić

Milica Stanišić

recomend 25
fb twit fb fb

Prijatna i komunikativna osoba, koja voli druženje i putovanja. Putovanja su za nju adrenalin koji je pokreće. Ne voli da tapka u mestu, pa je večito u potrazi za promenama koje joj prijaju. Vredna, odgovorna i savesna, spremna je da završi započeto uz parolu ’’što možeš danas ne ostavljaj za sutra’’.

Ostali tekstovi od istog autora