Češki specijaliteti koje možete probati u Pragu

Ako se nadjete prvi put u Češkoj a da ne znate šta pre da uradite ili gde prvo da odete, preporuka je naravno da se prošetate lepim gradom, napravite par lepih fotografija, a posle duge šetnje mnogobrojni češki specijaliteti čekaju na vas da ih probate. .

Tradicionalna češka kuhinja sastoji se najčešće od nekojiko specijaliteta od mesa. Uglavnom dominiraju svinjetina i piletina. Najpoznatiji češki specijaliteti su praška kolenica, knedličke, gulaš, razne vrste slanih kolača i kobasice.

Jelo " s nogu " - kobasice u Pragu

Kobasice su dobre ukoliko hoćete da pojedete nešto s nogu tj. usput dok se šetate. Koštaju 2 do 3 evra i najjeftinije su one na kioscima ili one koje se nalaze na Vaclavskim namestima gde se prodaju na više mesta.

Čuvena praška kolenica, jedno od omiljenih jela kojoj retko ko može da odoli a da ne proba. Kolenica – sočno mekano meso koje se lagano odvaja od kosti često se priprema u tamnom pivu kako bi dobila slatki ukus. Služi se sa hladnim tamnim pivom što je naravno savršena kombinacija. Uz to može da se doda i nešto od priloga perece, kečap ili majonez.

Milica i Deki u pivnici U vejvodu

Da bi smo probali sve to morali bismo da izaberemo neki dobar restoran, a u Pragu ih ima mnogo, sa različitim kategorijama, kvalitetom i cenama. Neki od njih su restoran Kogo koji nudi razne specijalitete italijanske kuhinje, ili na primer ako želite da budete u blizini Karlovog mosta onda je restoran El centro idealan. To je španski restoran, nudi sve tipične španske specijalitete počev od španske kuhinje pa sve do specijaliteta češke kuhinje.

U Pragu kao da i niste bili ako ne probate neko od praških piva, a ima ih oko 30 vrsta. Pivnica i restorana je mnogo, samo je na vama gde želite da sednete. Na primer pivnica u Vejvodu je ujedno i pivnica i restoran. Nalazi se u srcu starog dela grada i sastoji se na dva nivoa.  Restoran je otvoren svakog dana od 10 do 2 ujutru.

Milica pozira ispred pivnice U Vejvodu

Češko crno pivoKako mnogi kažu, Češka nema more, ali ima more piva, te tako i festival piva koji se u maju održava, traje čitavih 15 dana. Najpoznatija češka piva su Staropramen, Pilsner Urguell, Budvar, Kozel, Krušovice i mnoga druga piva. Ako  idete na izlet do Karlovih Vari obavezno napravite pauzu kod pivare Krušovice jer tu možete da kupite pivo po jako povoljnoj ceni.

Pored piva tu je i čuvena Beherovka tradicionalni češki biljni liker. Nastala je 1805.- godine u Karlovim Varima, kada ju je prvi put sastavio Jan Becher. Danas samo dvoje ljudi zna tajni recept za proizvodnju Beherovke. Sastoji se od specifične mešavine bilja i začina, tačnije oko 21 vrste lekovitog bilja, i sadrži vodu iz Karlovih Vari. Zbog jako dobrog lekovitnog svojstva, pogodna je za stomačne tegobe. Inače Beherovku možete da kupite u svakom marketu u Pragu, ali preporuka je da to obavite u Karlovim Varima jer je povoljnija cena. Negde oko 6 eura košta flašica od pola litra.

Na kraju sve to možete da zasladite sa glavnim poslasticama češke kuhinje kao što su štrudle ili knedle punjene voćem. Sigurni smo da je to pravi pogodak i užitak.

Našu ponudu za gradove Evrope možete pogledati ovde.

Autor

Milica Stanišić

Milica Stanišić

recomend 25
fb twit fb fb

Prijatna i komunikativna osoba, koja voli druženje i putovanja. Putovanja su za nju adrenalin koji je pokreće. Ne voli da tapka u mestu, pa je večito u potrazi za promenama koje joj prijaju. Vredna, odgovorna i savesna, spremna je da završi započeto uz parolu ’’što možeš danas ne ostavljaj za sutra’’.

Ostali tekstovi od istog autora