Zlatni Prag

Grad Prag se nalazi u srcu Evrope i najposećeniji je grad u centralnoj Evropi uz Krakov i Beč. Prag se još naziva i „Zlatni grad“ i „Grad stotinu tornjeva“ i spada u najočuvanije gradove u Evropi, pa je njegovo istorijsko jezgro pod zaštitom UNESKA.

 

 

Osnovan je u 9. veku dolaskom Slovena, a svoj vrhunac je dostigao za vreme vladavine Karla IV koji je izgradio današnje najveće turističe atrakcije, Katedralu Svetog Vida i Karlov most. Posle raspada Austrougarske, 1918. godine, Prag je postao glavni grad Čehoslovačke republike. U Drugom svetskom ratu, Prag je bio jedan od retkih gradova u Evropi koji nije bio bombardovan i pretreo velika razaranja, a 1993. godine mirnim raspadom Čehoslovačke republike, Prag postaje glavni grad Češke republike.

 

 

 

 

 

Ukoliko se nađete u Pragu, obavezno posetite sledeća mesta:

  • Praški dvorac ( Hradačani ) koji je najveći dvorac na svetu. Sagrađen je u devetom veku, a interesantno je da dvorac predstavlja mešavinu stilova jer je svaki vladar dodavao neko svoje obeležje,a izgled kakav ima danas, dobio je u 18. veku za vreme vladavine Marije Terezije.U samom kompleksu nalaze se Katedrala Svetog Vida, Bazilika Svetog Đorđa i Manastir Svetog Đorđa,razni muzeji,a možete videti i čuvenu smenu straže. Danas je dvor sedište predsednika Češke republike.

 

 

  • Karlov most je jedan od najpoznatijih mostova u Evropi. Po naređenju Karla IV , po čijem nosi ime, sagrađen je 1357. godine. Most je ukrašen sa 30 statua, a najpoznatija je statua Svetog Jovana Nepomuka koja je napravljena od brozne. Po legendi onaj ko dodirne ovu statuu, imaće sreće u životu. 1965. godine mnoge statue su zamenjene kopijama, a originali se nalaze u Nacionalnom muzeju.

 

 

 

  • Astronomski sat je sa specijalnim mehanizmom koji pokazuje astronomske informacije kao što su položaj Sunca, Meseca, horoskopski znakovi, položaj planeta. Napravljen je u 15. veku, a zanimljivo je to što se na svakih sat vremena pojavljuje dvanaest apostola kao i druge razne figure.

 

 

  • Ako ikada budete imali priliku da budete u Pragu, preporučujemo restoran u Vejvodu koji je poznat po kolenici i kafanu U Fleku koja je osnovana davne 1499. godine, kao i češki trdlo koji ima da se kupi na ulicama ovog grada.

 

Ovaj grad je prepun turističkih atrakcija, pa tako nemojte da zaboravite i jevrejsku četvrt, zoološki vrt, nacionalnu galeriju, kuća koja pleše…

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora