Karlov Most

Karlov most je je jedna od najvećih turističkih atrakcija koja krasi grad Prag.  Spaja Stari i Mali grad i prepun je umetnika koji prodaju svoja dela ili sviraju na svojim instrumentima. Legenda kaže da ko se poljubi ispod velikog luka Karlovog mosta ostaju zauvek zajedno, zato  dobro razmislite da li je osoba pored vas ona prava.

Karlov most - Prag

Karlov most dug je 520m, a širok 10m. Njegovu gradnju započeo je Karlo IV 1357 godine na mestu starog drvenog Juditinog mosta koji je uništen u velikoj poplavi 1342 godine.

Kažu da je nemački car i češki kralj Karlo IV, verujući da će ovoj gradjevini dati dodatu snagu, a prema pravilma numerologije, položio kamen temeljac u 5.31h ujutru 9.jula 1357 godine.

Izgradjen je od blokova peščara i završen 1402 godine kada su ga prozvali Kameni most, a kasnije Praški most, a od 1870 godine nosi ime Karlov most. Na oba kraja zaštićen je gotskim tornjevima . Na mostu se nalazi 16 lukova na kojima stoji 30 statua koji predstavljaju svece i zažtitnike tog vremena, a služe kao i čuvari mosta i Praga.

Najpoznatija medju njima je statua svetog Jana Nepomuka čija smrt je prikazana na reljefima ispod statue. Prema legendi kralj Vaclav je sumnjao u ženinu vernost i tražio je od sveštenika da mu otkrije ispovest kraljice. On je to odbio nakon čega je posle mučen i bačen u reku sa Karlovog mosta, a 5 zvezda se pojavilo na mestu gde se utopio. Legenda kaže da ako protrljate bronzanu ploču, ispod statue sa desne strane, levom rukom, želja će vam se ostvariti, a veruje se i da ćete se opet vratiti u Prag. Bezbrojni dlanovi turista dali su statui svetli zlatni sjaj. Statue su kopije od onih prvobitnih koje su krasile most, a originali su od 1965 godine premešteni u Češki nacionalni muzej. Ovaj most je jedan od 12 mostova koliko ih ima na Vltavi, i najstariji je most u Pragu. Spada u najlepše i najočuvanije mostove u Evropi, i jedan je od najvećih atrakcija grada, pretvoren u pešačku zonu koji ceo dan vrvi od mnogobrojnih turista. Ulični slikari, muzičari, crtači, prodavci suvenira svakodnevno zabavljalju posetioce i čine ga živim spomenikom praške kulture i istorije.

Preporučujemo da Karlov most prelazite noću, jer tek tako možete doživeti svu njegovu lepotu.

Naše ponude za gradove Evrope možete pogledati ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora