Čarobni grad na dva kontinenta

Istanbul je najveći  grad u Turskoj, a spada u top 10 gradova sa najviše stanovnika na svetu. Nalazi se na obalama Bosforskog moreuza i Mramornog mora, na raskrsnici puteva koji vode sa Balkanskog poluostrva u Malu Aziju i iz Sredozemnog u Crno more. Jedini je grad na svetu koji se prostire na dva kontinenta

Današnji moderni Istanbul se sastoji od evropskog i azijskog dela koje povezuje bosforski most. Evropski deo je podeljen na stari i novi deo koje razdvaja istorijski zaliv Zlatni rog, a povezuje Galata most.Statistike govore da današnji Istanbul broji preko šest miliona stanovnika, sa preko sto hiljada turista dnevno.

Znamenitosti Istanbula oduševljavaju turiste svakog dana, a najpoznatije su:

Plava džamija (Hagia Sophia i Sultanahmet)  ova dva arhitektonska čuda nalaze se jedno prekoputa drugoga, u samom centru Istanbula. Nekadašnja najveća pravoslavna crkva i simbol Vizantijskog carstva za vreme Osmanlija postala je džamija. Danas je to muzej i spomenik dve velike svetske religije, a zbog samih okolnosti, spomenik istorije.Plava džamija dobila je naziv zbog ukrasnog reljefa od plavog kamena.

Palata Topkapi Saraj je skoro 400 godina bila glavna rezidencija osmanskih sultana. Palata je tada bila mesto održavanja mnogih važnih državnih događaja i kraljevskih zabava. Nekad palata i rezidencija osmanskih sultana danas je jedan od najbogatijih svetskih muzeja.

Aja Sofija je danas pretvorena u muzej u kojem se isprepliću ostaci hrišćanske i islamske istorije unutar monumentalnog prostora od velike važnosti za svetsku kulturu. Nalazi se u delu Istanbula poznatom kao Sultanahmet, okružena drugim  poznatim znamenitostima kao što su Plava džamija ili Palača Topkapi.

Obavezna stanica u Istanbulu svakako je Grand Bazaar. Osim delića istorije kojeg ćete upoznati na ovoj golemoj tržnici, moći ćete kupiti apsolutno sve što vam padne na pamet. Od zlatne narukvice, preko svilenog tepiha do kopije najnovije Louis Vuitton torbice.

Na samoj obali Bosfora, u četvrti Bešiktaš nalazi se verovatno najlepša palata u Istanbulu. Palata Dolmabahče bila je rezidencija kasnih osmanskih sultana, a zatim Ataturka sve do njegove smrti. Danas je otvoreni muzej koji možete razgledati uz pomoć audio vodiča.

Kula Galata je stara mletačka kamena kula sagrađena za obrambene svrhe, a danas je najpoznatiji istanbulski vidikovac čija visina iznosi  67m. Do samoga potkrovlja turiste vozi lift, a na vrhu se pruža fenomenalan pogled na grad. Restoran i kafić se nalaze u sklopu tornja za odmor, a možete se i fotografisati u različitim osmanskim odelima u fotografskoj radnji pri vrhu.

 

U širokoj ponudi naših turističkih aranžmana, Istanbul je jedna od njih. Posetite naš sajt www.aquatravel.rs

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora