Zašto je kriv toranj u Pizi

Jedna od najpoznatijih svetskih građevina svakako je krivi toranj u Pizi. Ovaj krivi toranj zapravo je zvonik katedrale, koji predstavlja najposećeniju turističku atrakciju u Pizi.

Izgradnja tornja započeta je 1173. godine, ali je toranj završen tek 200 godina kasnije.Radove je započeo Bonano Pisano. Još od samog početka, toranj je počeo da se krivi. Punih dvanaest godina, Bonano je radio na ovom tornju, uspevši da sagradi samo tri sprata. Kasnije je jednostavno nestao, a danas se ne zna tačno da li je otišao kada je shvatio da ne može da ispravi svoju građevinu ili je preminuo. Devedeset godina toranj je stajao nedovršen, od 1250 godine nekoliko građevinara je pokušalo da ga ispravi ali neuspešno. 1360 godine napokon je završen, pod rukovotstvom arhitekte Guljeljmo de Instrika. . U pitanju je močvarno područje, prepuno gline. Na samo tri metra dubine iskopani su temelji, što predstavlja veliku grešku u startu, te je ovo jedan od glavnih razloga zašto je toranj danas kriv.

Godinama su se pričale razne legende o tome zašto se toranj iskrivio, neke su povezivane sa religijom a neke sa magijom. Ipak odgovor je vrlo jednostavan. Bonano je napravio temelj dubok tri metra i u samom startu pogrešio, jer je ova dubina isuviše mala. Građevina je počela da tone pošto su temelji, duboki tri metra, bili postavljeni u slabo, razuđeno zemljište, koje nije moglo da izdrži težinu kule

 

 

Kada je toranj zbog prevelike iskrivljenosti počeo da ugrožava bezbesnost stanovništva i turista, vlasti su odlučile da ga zatvore, 1990. godine. Kako je u pitanju jedna od velikih evropskih, istorijskih atrakcija, odmah je započeto renoviranje. Arhitekta Mikele Jamiolkovski, sa svojim timom uspeo je da vrati toranj u položaj koji je imao 1838. godine. Da bi sprečili dalje krivljenje, stručnjaci su na suprotnoj strani od one na koju se toranj naginje, postavili tegove od olova. Akcija spašavanja tornja trajala je deset godina. Razmatrano je potpuno ispravljanje tornja, koje bi trajalo godinama,ali ukoliko dođe do ispravljanja tornja, on više neće predstavljati atrakciju, niti će privlačiti turiste. Toranj je za turiste ponovo otvoren 2001. godine.

Tokom 2008. godine objavljeno je da toranj prvi put u svojoj istoriji miruje, i da će biti stabilan barem narednih 200 godina.

 

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora