Po kome je Big Ben dobio ime?

Big Ben je najveća sat kula na svetu, poznat po tačnosti. Naziv se odnosi samo na zvono velikog sata, ali se obično povezuje sa čitavom kulom. Jedna je od najvećih svetskih atrakcija. Koliko znate o Big Benu?

Sama kula je fomarlno bila poznata kao Kula Svetog Stefana do 2012 godine, kada je preimenovana u Elizabetina kula povodom dijamantskog jubileja kraljice Elizabete II, slaveći 60 godina na britanskom prestolu.

Sat su dizajnirali Edmund Becket Denison u saradnji sa Georgiom Airiem i časovničarom Edvardom Dentom.Denisonov glavni doprinos je bio novo gravitaciono bežanje koje je pružalo neviđenu tačnost satu. Sat i zvono postavljeni su zajedno 1859. godine

U vreme izgradnje tornja, sir Benjamin Hol koji je bio prvi komesar za izgradnju, dobio je tu čast da njegovo ime bude izgravirano na zvonu pa se veruje da je Big Ben po njemu dobio ime.

Pored njegovom imena, takođe stoji i ugravirano na latinskom jeziku “Domine salvam fac reginam nostram Victoriam prima” što u prevodu znači “Bože čuvaj našu kraljicu Viktoriju.

Big Ben je 21. avgusta 2017. godine prestao da zvoni zbog velike rekonstrukcije.U okviru rekonstrukcije, i ceo satni mehanizam će biti rastavljen na delove, a svaki njegov deo biće očišćen i obnovljen. Radna verzija sata ostaće, međutim, da pokazuje tačno vreme, ali bez zvuka, a pokretaće ga električni motor sve dok se ponovo ne instalira prvobitni satni mehanizam, nakon što se završe radovi 2021, kada će se ponovo začuti poznata, stara zvonjava Big Bena.

Big Ben se smatra najfotografisanijom zgradom u Velikoj Britaniji.

 

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 242
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora