Zakintos

Zakintos, najjužnije od Jonskih ostrva, ima veoma raznoliki pejzaž; zapad ostrva, koji je u većem delu nenaseljen, karakterišu upečatljivi planinski pejzaži, dok je istok je prepun plodnih ravnica, živopisnih nizija i peščanih plaža.

Zakintos ili Zante je jedno očaravajuće ostrvo izuzetne prirodne lepote, koje se nalazi južno od svog susednog ostrva Kefalonije. Poznato je po svom netaknutom prirodnom okruženju. Dom je ugroženim vrstama morskih kornjača Caretta-Caretta koje su zaštićene međunarodnim sporazumima i grčkim zakonodavstvom. Ove morske kornjače se uglavnom nalaze na peščanim plažama ili izolovanim ostrvima kao što su Beluzo ili Maratonisi.

Pored svog lepog prirodnog okruženja, Zakintos ima jednu bogatu kulturu, koja se razvijala pod uticajem Mlečana, koji su ostrvo nazvali ’’Fioro di Levante’’ (’’Cvet Istoka’’). Za bujnu i gustu vegetaciju ostrva zaslužna je mediteranska klima, koju karakteriše visok nivo padavina zimi i mnogo sunčanih sati leti. Zahvaljujući tome ostrvo je veoma plodno i veoma je važna poljoprivredna proizvodnja je od velikog značaja. Najvažniji proizvodi koji se uzgajaju na ostrvu su masline, vinogradi i citrusi. Drugi najvažniji izvor prihoda za stanovništvo je turizam.

Ostrvo je poznato po svojoj tradicionalnoj muzici i specifičnoj arhitekturi, koja je najprimetnija u glavnom gradu i najvažnijoj luki na ostrvu, Zante-u. Grad je smešten na zapadnoj strani ostrva i raspolaže sa jedinstvenom arhitekturom na koju su imali uticaj mlečani, francuzi i englezi koji su kolonizovali ostrvo. Međutim, snažan zemljotres je 1953. uništio najveći deo elegantnih vila i veličanstvenih neoklasičnih građevina. Trenutno postoji tek nekoliko tradicionalnih građevina i crkava koje su se održale do danas.

Svaki posetilac će zasigurno biti opčinjen šarmom ostrva, koje je zaista prepuno bogatstva i svakako idealna destinacija za odmor. Zakintos ima mnogo toga da ponudi za svakog posetioca; od divnih peščanih plaža, pruža jedinstvenu mogućnost da se vide divlje životinje, kao što su gore pomenute kornjače, takođe mogu se videti impresivni manastiri i crkve sa finim freskama i ikonama, kao i poznate “Plave pećine” i famozni panoramski pogled na Zakintos, do plaže Navagio koja je jedna od najfotografisanijih mesta na svetu.

Našu ponudu za letovanje 2024. na Zakintosu, možete pogledati ovde.

Preporuke