Veneto

Region prepun kulturnog, istorijskog i umetničkog nasleđa – Veneto u severoistočnoj Italiji! Ovaj slikoviti region se proteže od Dolomita do Jadranskog mora, preko širokih brda, livada i ravnica ispresecanih rekama, kanalima i ušćem reke Po.

Tipična za obalu Veneta je laguna, a odmah iznad lagune se nalazi jedinstveni grad na svetu: Venecija, koju poseti na hiljade italijanskih i stranih turista godišnje. Venecija je dom najvećeg karnevala, gde dolaze ljudi iz celog sveta sa šarenim maskama i kostimima.  Venecija je izgrađena na ogromnom jezeru koje se sastoji od 118 ostrva i proglašena je od strane UNESCO-a za svetsku baštinu.

Veneto uspešno održava prirodna bogatstva svoje teritorije, umetnosti i tradicije. Ovo je region sa izvanrednom raznolikošću pejzaža: Dolomiti koje krasi ružičasti zalazak sunca, istočna obala jezera Garda sa naseljima Peschiera del Garda, Torri del Benaco i ostalim turističkim centrima i njihovim dugačkim peščanim plažama, koje se smenjuju sa istorijskim banjama poput Jesolo, Bibione, Kavalino i Kaorle.

Jezero Garda je inače najveće jezero u Italiji, a njegov najveći deo se nalazi u Venetu.

U ovom spektakularnom prirodnom okruženju se nalazi veoma bogato kulturno nasleđe, koje čini Veneto regijom jedinstvenog šarma; od veličanstvenog umetničkog grada sa Paladijskim vilama, koje je dizajnirao Andrea Palladio, nanizanim duž Rivijere del Brenta i mnoštvo malih gradova poput Arquà Petrarca, Monselice, Asolo, Basano del Grapa itd. možete videti najkarakterističnije aspekte ovog raznolikog regiona.

Osim Venecije preporučujemo takođe da krenete na jednodnevne izlete do ostalih mesta Veneta, koje su takođe pod zaštitom UNESCO-a, poput Padove ili Verone, u kojoj se odvija priča Šekspirovog dela-Romea i Julije, ili na primer obiđite Firencu i istražite njeno izuzetno arhitektonsko nasleđe, kao i Vićencu sa svojim zgradama i vilama koje je dizajnirao pomenuti arhitekta Palladio. Možete odvojiti par dana za obilazak gradova i sela duž obale Veneta biciklom, možete pešačiti, ili ih obići brodićem koji plovi ovim ogromnim vodenim prostranstvom sa čestim zaustavljanjima u različitim gradovima.

Gastronomija Veneta se razlikuje u zavisnosti od toga gde planirate provesti vaš odmor, u planinskoj oblasti ili duž obale. Međutim, širom celog regiona, kao osnovna hrana veoma je popularna palenta. Ova mešavina kukuruznog brašna sprema se na mnogo načina, npr. sa belim lukom i pečurkama ili prženim mesom. Apsolutno ukusan i najpoznatiji dezert Veneta je Tiramisu. Napravljen od jaja, maskarpone sira, likera Marsala i bogatog keksa natopljenog u kafi, ovo je dezert za uživanje u svežini večeri nakon dugog i zanimljivog dana posvećenog kulturi.

Veneto je idelan i za jedan aktivni odmor i relaksaciju, zahvaljujući termalnim vodama, koje sadrže terapeutska svojstva: nežni reljefi Colli Euganei brda, gde se nalaze dobro opremljene banje Terme Euganei, Abano, Montegrotto i Teolo-mesta su koja kombinuju tretmane i lečenje sa prijatnim ekskurzijama.

Možete se izležavati na toplom suncu na jednoj od mnogobrojnih peščanih uvala, ili uživati u ribolovu, ili jednostavno posmatrati spektakularni zalazak sunca u ovom malom parčetu raja… Veneto bi bio savršena destinacija za vaš sledeći italijanski beg!

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke