Visoko

Visoko je grad sa bogatom i dugom istorijom. Nekada bio glavni grad srednjevekovne Bosne pa je najviše istorijskih događaja koji su se desili u Visokom, povezano upravo sa periodom kraljeva.

Međutim, važno je spomenuti da život u mestu Visoko datira daleko pre srednjeg veka, čak iz mlađeg kamenog doba. Veruje se da je ovo mesto bilo izuzetno pogodno za život, što zbog reke Fojnice, ali i zbog ogromnog bogatstva flore i faune. U okolini samog grada, pronađeni su praistorijski i rimski ostaci, dok je ostataka iz perioda srednjeg veka u izobilju.

Srednjevekovni grad je u to vreme nosio naziv “Visoki” i nalazio se na vrhu brda Visočica, dok se podnožje grada zvalo – “Podvisoki”.

Kao grad, Visoko počinje da se intenzivnije razvija tek dolaskom Osmanlija na ove prostore, ali i kasnije nakon prelaska pod vlast Austrougarske monarhije. U vreme Kraljevine Jugoslavije grad nije mnogo napredovao, dok se za vreme SFRJ dosta proširio i započeo ubrzan razvoj industrije. Tokom rata u Bosni i Hercegovini oštećen je najveći deo ovih industrijskih pogona, kao i stambenih objekata.

Do početka XXI veka veoma mali deo srednjevekovne i industrijske slave je ostao zapamćen, a ovaj grad je dolaskom novog, modernog doba, postajao neupadljiv.  I najverovatnije bi ostao tako, da se nije pojavila nova teorija u naučnim krugovima širom sveta: o delimično šumovitom  bregu,  trougaonog oblika, koji se  izdiže iznad mesta Visoko, a koji je zapravo najstarija i najveća piramida na svetu – “Piramida Sunca“. Nakon što je ova vest prostrujala medijima, turisti iz svih delova sveta počinju masovno da dolaze u ovaj grad, te je u svakom smislu počela njegova ponovna obnova.

 

Preporuke