Nica dragulj Azurne obale

Jedno od najtoplijih mesta Azurne obale, smešten između Kana i Monaka, a u blizini granice sa Italijom, nalazi se Nica.

Ovaj grad smešten je u ,,Zalivu andjela”, na ušću reke Pajon u Sredozemno more. Reka Pajon deli grad na dva dela: stari – istočni i novi – zapadni.
Prva naselja u Nici su se pojavila još pre 400.000 godina, što potvrđuje arheološko nalazište Tera Amata. Smatra se da su Nicu kao grad osnovali Grci oko 350. godine pre nove ere i da je tada nosila grad Nikeja. Grad je ubrzo postao jedna od najvažnijih trgovačkih luka u tom delu Evrope. Rimljani su se na ove prostore doselili izmedju I i II veka p.n.e. čime su čitavoj Azurnoj obali obezbedili dug i miran period života, koji je potrajao sve do IV veka nove ere. Nakon toga, kreću napadi Varvara i Germana, koji uništavaju spomemike i proteruju antičko stanovništvo u juznije predele, što je dovelo do nastanka tzv. Nasađenih sela ( les villages perches), koji danas predstavljaju posebnu turističku atrakciju. U 9. veku ovaj grad osvajaju Saraceni, glavna neevropska sila tog vremena. Po završetku gradjanskog rata, 1388. godine osniva se Grofovija Nica, sa centrom u samom gradu. Ovaj grad pripojen je Francuskoj tek 1860. godine. Od tada, Nica svaklm danom sve više dobija na svom umetničkom, kulturnom i turističkom značaju. Lepote ovog mesta prepoznali su Pikaso, Matis, Hemingvej, Luj Armstrong, Bitlsi, Brižit Bardo, Kirk Daglas, Ricard Barton, Liz Tajlor, Keri Grant, Grejs Keli i mnogi drugi.

Ukoliko se odlučite za posetu Nice, nezaobilazo je Englesko šetalište, dugo 5m kilometara. Ova avenija prati ceo zaliv Nice. Ne možete promašiti ni velelepnu gradjevinu Grand Hotel ,,Negresko” izgrađen 1912. godine, koji je uvršten u istorijske spomenike grada. Možete posetiti i muzeje poput Muzeja savremene umetnosti i Muzej Masena. Tu su još i Park Alberta I , najstariji park u centru Nice, Trg Masena odakle počinju svi veliki bulevari, Gradska kuća, Hum zanma, Kula Belanda, gradska luka, Ruska pravoslavna crkva…

Nica - Francuska - travelandshare.info

Nica nije uzalud drugi grad po posecenosti u Francuskoj. Odlikuju je duge šljunkovite plaže sa tirkiznim morem, brojni hoteli, trgovi i parkovi. Luksuz je sinonim za ovaj najznačajniji grad Francuske rivijere, u šta se možete i sami uveriti.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora