Madrid

Kao što svi znamo, glavni grad Španije u kojem živi 6 miliona stanovnika, uključujući i gradove u okruženju, koje zovu ”ciudades dormitorio” (uspavani gradovi-naziv za veliku urbanu zajednicu, pretežno stambenog karaktera, čiji stanovnici svakodnevno putuju na posao u obližnji grad). U Madridu žive ljudi svih vrsta rasa, relgija i veroispovesti, što čini grad veoma kosmopolitskim.

Nijedan grad na svetu nije življi od Madrida, to je jedno mesto puno energije, u kojem uvek imate šta da radite. Smešten u centru Iberijskog poluostrva, Madrid je grad sa bezbroj znamenitosti, kako istorijskih tako i kulturnih.

Retki su gadovi koji se mogu pohvaliti da imaju tako bogatu umetničku pozadinu kao što ima Madrid. Remek dela Franciska Goje ili Dijega Velaskeza, zajedno sa delima ostalih modernijih španskih umetnika kao što su Pablo Pikaso, Salvador Dali i Žoan Miro, krase zidove galerija i prvoklasnih muzeja grada. Posebno se ističu Centro de Arte Reina Sofía (Muzej kraljice Sofije), Muzej Thyssen-Bornemisza i Muzej Prado, koji se smatra jednom od najboljih umetničkih galerija na svetu.

Madrid nema arhitektonsko obeležje Pariza, monumentalnu istoriju Rima, ili reputaciju koju uživa Barselona sa svojm modernističkim remek delima, ali ne mora da zavidi nikome u pogledu arhitekture. Umesto toga, široki obim arhitektonske istorije pruža okvir gradu, od srednjevekovnih kula i kraljevskih palata, do građevina savremene španske  arhitekture. Velike građevine poput Kraljevskog dvora (Palacio Real), Catedral de la Almudena, Plaza de Cibeles, ili Plaza Mayor su najznačajnija obeležja arhitekture Madrida.

Ali, Madrid je više od jedne kulturne destinacije, Madrid je jedna živahna i metropola sa duhom, za čiji se noćni život smatra da za jedan od najboljih u Evropi. Ima mnogo barova, kafića, diskoteka i noćnih klubova otvorenih do jutra. Svakako, putovanje u Madrid je jedno iskustvo gde je sve moguće.

Preporuke