Jezivo ostrvo lutaka

Južno od Meksiko Sitija, u kanalima Hoćimiko, nalazi se ostrvo za koje niko nije planirao da postane turistička destinacija, ali je danas jedno od najzanimljivijih atrakcija u Meksiku.

Po legendi, pre oko pola veka, Barera, meštanin ovog ostrva je na njegovoj obali pronašao telo devojčice koja je nastradala pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima. Bareru je ta tragedija mnogo pogodila pa je počeo, u njenu čast, o grane drveća da kači lutke, za koje mnoge veruju da su danas čuvari duha preminule devojčice. Ako se pitate zašto baš lutke, Barela je pronašao lutku koja pluta u kanalu pored devojčicinog tela.

Ostrvo je “slučajno” pronađeno 90ih godina, prošlog veka kada su lokalni radnici došli da pročiste kanal.Od tada je počelo čak i da se dovodi u pitanje postojanje devojčice i neki tvrde da je Barera zbog usamljenosti izmislio priču. S druge strane, lokalni meštani veruju da je mesto začarano i da je njena duša zaposela lutke. Izmišljena ili ne, ona je očigledno proganjala čuvara, verovatno i zbog činjenice da je nije spasao.Njegovi prijatelji i porodica tvrdili su da ga je trenutak kada je pronašao telo deteta potpuno promenio. Pola veka je skupljao lutke i kačio ih na grane, verujući da je duh devojčice koju nije uspeo da spase u njima.

U pitanju su lutke odsečenih udova, odrubljenih glava, iskopanih očiju. Mnogi posetioci ostrva čuli su legende o tome kako lutke okreću glave, pomeraju ruke i noge, otvaraju i zatvaraju oči. Tvrde da ih one gledaju, da se pomeraju, čak i da šapuću. Bilo da se radi o preuveličanoj reakciji zbog opčinjenosti prizorom ili samo o ljudskom strahu koji pravi svoje priče, ovo ostrvo zaista jeste zastrašujuće.

 

 

Nakon 50 godina prikupljanja lutaka, Barera je pronađen mrtav, utopljen na istom mestu kao i devojčica. Nakon njegove smrti 2001.Mnogi veruju da se Hulijanov duh pridružio atmosferi ostrva. Lokalci za ovo ostrvo kažu da je začarano, a ne ukleto. Iako je priroda koja okružuje ostvro prelepa – lavirinti kanala, bujno zelenilo i tropske ptice, na turiste ipak najveći utisak ostavljaju lutke koje izgledaju kao iz horor filmova.

 

Od Bareline smrti, Ostrvo lutaka je doživelo neverovatnu popularnost. O njemu je objavljen veliki broj novinskih članaka, Travel Chanel je snimio televizijske emisije o njemu, a broj turista koji posećuju ostrvo je sve veći. Svi oni sa sobom donose svoje lutke i daju mali doprinos ovoj atrakciji.

             

 

Ostrvo lutaka je udaljeno oko sat vremena od ekološkog rezervata Cuemanco i jedini pristup do ostvra je čamcem. Većina veslača je spremno prevoziti ljude na ostrvo,ali ima i onih koji ne žele zbog sujeverja. Sem lutaka koje su zaštitni znak ostrva, obilazi se i muzej Ajolote, kanap Apatlaco i laguna Teshuilo.

Da li biste se usudili da posetite ovo ostrvo ?

 

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora