Gde je Vidin tu je i baba Vida

U severozapadnom delu Bugarske, na obalama reke Dunav, leži grad Vidin, koji vekovima predstavlja mesto gde se ukrštaju mnogi evropski putevi od velikog značaja. Ističe se po tvrđavi baba Vide, na obali reke Dunav i obližnjoj Sinagogi. U blizini Vidina se nalaze Belogradčik stene i pećina Magura.

Vidin je grad smešten na severoistoku Bugarske, nalazi se na juznoj obali reke Dunav. Glavni je grad istoimenog regiona. Rečni granični prelaz ima ka Rumuniji, a u blizini je i granice sa Srbijom, na nekih 40 km od Zaječara. U gradu živi oko 48.678 stanovnika, a u samoj opštini je negde oko 70.000. Od Sofije grad je udaljen negde oko 200 km i dobro je povezan putnom i železničkom mrežom.

Nastao je kao keltsko naselje Dunonija, a posle su Rimljani na istom mestu sagradili grad Vononia. Grad je bio važno središte rimske provincije Mezija. Rimska vlast je trajala do 46.godine. Dolaskom Slovena u ovu oblast grad je dobio ime Badin ili Bdin, odakle potiče i današnje savremeno ime Vidin. Vidin se nalazi na strateškoj lokaciji u blizini velike reke i bilo je veoma važno naselje u različitim istorijskim epohama. U blizini sadašnjeg grada otkrivene su drevna tračanska naselja. Najstariji ostaci na teritoriji Vidina  su u iz rimskog perioda, sa početka II veka. Od 1356. do 1365. godine Vidin je bio središte grada-države Vidinske despotovine.

Glavni istorijski spomenik Vidina i turistička atrakcija je stara Vidinska tvrđava “Baba Vida”, koja je ujedno i najpoznatija znamenitost grada Vidina. Izgradnja tvđave je započela u 10. veku na mestu nekadašnje rimske stražarske kule. Njene impresivne zidine pokrivaju površinu od oko 20 hektara. Kako kaže legenda izgradila je neudata kćerka Bugarskog cara pod imenom Vida i otuda je dobila ime “Baba Vida”. Tvrđava, koja je služila kao odbrambena instalacija Vidina i rezidencija lokalnog vladara tokom srednjeg veka, srušena je u vreme vladavine cara Jovana Stracimira (1356-1396.). U vreme Osmanskog carstva služila je kao zatvor i skladište oružja. Ova tvrđava smatra se jedinom srednjevekovnom bugarskom tvrđavom potpuno sačuvanom do dana današnjeg. Danas je trvđava rekonstruisana i služi kao muzej gde možete dobiti informacije o ovoj istorijskoj znamenitosti i glavna turistička atrakcija. Ulaz u tvrđavu se naplaćuje i košta 3 leva (1 eur -1.94 leva).

Baba Vidina tvrđava iz X veka
Baba Vidina tvrđava iz X veka

Na samoj je obali reke Dunav, i samim tim, sa tvrđave imate prekrasan pogled na reku Dunav i njene obale i sa Bugarske i Rumunske strane, na novosagrađeni most koji spaja gradove Vidin i Kalafat u Rumuniji, pristanište za rečne turističke brodove. Most nazvan Dunav II, predstavlja novi simbol Vidina i Dunava.

Most Dunav II u Vidinu
Most Dunav II simbol grada

Sa druge strane je Dunavski park – prelepo šetalište. U samoj tvrđavi se organizuju predstave za turiste iz doba srednjevekovnog života u tvrđavi i postavka muzeja, toplo preporučujem da se poseti i uživa.

U rimskom periodu Vononia je bila jedna od najjačih tvrđava tog dela carstva. Arheološka istraživanja su pokazala da je grad bio smrtno pogođen invazijom avara u drugoj polovini VI veka. Njegova povoljna lokacija u blizini reke i velika snaga su verovatno privukle slovene.Dakle, u sedmom veku je već bio naseljen slovenskim narodima.

U blizini tvrđave nalazi se likovna galerija “Nikola Petrov”, sagrađena kao vojni klub, ali oko 1963. godine preimenovana je u likovnu galeriju i nosi ime velikana Bugarskog slikarstva, koji je rođen u Vidinu. Tu se održava i veliki letnji šahovski turnir u Vidinu. U neposrednoj blizini se nalazi i dramski teatar “Vida” i Vidinska filharmonija. Dvospratna zgrada sagrađena je 1891. godine i prva je zgrada koja je sagrađena u oslobođenoj Bugarskoj; predodređena je specijalno za dramski teatar. Centralno mesto u njoj zauzima ogroman salon sa 480 mesta. Projektant teatra je nepoznat.

U gradu je osim tvrđave, od istorijskih spomenika, vredno videti crkve iz 17 .veka Sv. Pantelejmona, Sv. Petke i Sv. Velikomučenika Dimitrija (inače druga po veličini u Bugarskoj), Jevrejsku sinagogu iz 1894. godine, džamiju i druge spomenike iz vremena turske vladavine.

Iskoristite priliku i da posetite pećinu Ledenika, koja je deo Balkanskog planinskog venca. Pećina ima 10 prostorija i 300 m dužine. Smatra se da samo osoba čistog srca može ući u jednu od prostorija, koja se zove Koncertna prostorija i najveća je. U pećini se, takođe, nalazi jezero koje nosi naziv Jezero želja i veruje se da će se svakome ko dodirne vodu iz jezera, ispuniti želje.

U samom gradu ima nekoliko hotela i hostela koji se nalaze u blizini centra grada i železničke i autobuske stanice. Smeštaj je povoljan za naše uslove i možete se osećati ugodno i bezbedno. Kafići i restorani su slični kao i kod nas, cene hrane i pića takođe.

Želim Vam prijatan užitak i boravak ako se odlučite da posetite ovaj mali ali simpatičan i lep gradić. Добре дошли и приятен престой във Видин

Naše ponude za letovanje 2020. u Bugarskoj možete pogledati ovde.

Autor

Nebojša Ristić

Nebojša Ristić

recomend 32
fb
Romantični Nišlija, koji voli da putuje prvenstveno vozom. Uvek je pozitivan i nasmejan, voli pozorište, instrumentale, slatkiše i kvizove. Neki od kvizova u kojima je učestvovao su: Slagalica, Da li si pametniji od đaka petaka, Potraga, Toga se nisam setio i dr. Završio je školu za menadžment, a od 2000. radi na železnici kao mašinovođa.      

Ostali tekstovi od istog autora