Baskija

País Vasco ili Euskadi na španskom, odnosno Baskijski region ima jedinstveni identitet zahvaljujući snažnoj Baskijskoj kulturi, njihovoj strasti prema hrani (tapas i vino posebno vole); a njegovom identitetu doprinose i ruralna i priobalna lepota, zajedno sa gradovima kao što što je živopisni i energični Bilbao ili kulturni grad San Sebastijan, sa visoko ocenjenim kuvarima od strane Mišelin kategorizacije restorana.

Baskija je jedan od najindustrijalizovanijih regiona Španije, a uprkos tome, i dalje je predeo bujnog zelenila, veličanstvenih planina i kristalno plavih mora. Veliki deo ovog regiona je neizmerno lep, a posebno deo duž obale, gde zelene, gusto pošumljene planine protkane oštrim pojedinačnim brdima izgledaju kao da izranjaju iz mora.

Neka od područja čija je priroda gotovo netaknuta su na primer parkovi prirode kao što su Valderejo, Urkiola, Urdaibai, kao i magični pejzaži oko reke Guernica.

Ovaj region je savršen za planinarenje, jahanje, golf i planinske sportove, a od gradova treba izdvojiti San Sebastian, čuveno aristokratsko letovalište, i Bilbao, najveći grad regiona koji ima prelepu istorijsku četvrt.
Grad San Sebastián je aristokratski priobalni grad koji je od 19. veka postao poznat kao letovalište gde dolazi plemstvo iz cele Evrope, sačuvao je svoju kosmopolitsku i ekskluzivnu atmosferu. Njegova prelepa arhitektura i odlične plaže ga i danas čine privilegovanom destinacijom za odmor.

Bilbao je najveći grad regiona i najvažniji industrijski i komercijalni centar. Ima lep istorijski centar gde se ističe gotička katedrala. Najveća atrakcija u Bilbau je muzej savremene umetnosti Gugenhajm (Guggenheim). Sa svojom fasadom od titanijuma, kstakla i kamena smatra se jednim od remek dela avangardne arhitekture 20. veka. Otkrijte bogatu kulturu i duboko ukorenjene običaje Baskijskijskih ljudi, koji su uspostavili jake veze sa svojim okruženjem.

Ovo je region u kojem su raznolike i preduzimljive zajednice fokusirane na pecanje, industriju i poljoprivredu, napravile Baskiju zemljom dobre hrane i odličnog vina, gde su domaći i sezonski proizvodi kao što su pintxos, lokalni tapas i fina vina iz Rioja Alavesa ili txakoli – penušavo vino, luksuz koji svako može sebi da priušti.

Našu ponude možete pogledati ovde.

Preporuke