Jonska oblast

Na zapadu Grčke, Jonska ostrva, okružena istoimenim morem, nemaju na čemu da pozavide Kikladima ili ostrvima Egejskog mora. Fini pesak i tirkizna boja vode stapaju se sa dubokim plavetnilom, a sela i gradovi su sačinjeni od belih kuća i divljih pejzaža… Jonska ostrva su prekrivena planinama, lepa, zelena i plodna, a i divlja ukoliko se udaljimo od turističkih zona. Razumljivo je zašto je Odisej, kralj Itake, pretrpeo takvu odiseju da bi pronašao svoje malo, ostrvsko parče raja.

Uprkos svojoj veličanstvenoj kulturnoj prošlosti i značaju ove zemlje kao kolevke zapadne civilizacije, helenska zemlja je danas prepoznatljiva prvenstveno po hiljadama ostrva koja se šire celim istočnim delom Sredozemnog mora.

Arhipelag ostrva Jonskog mora smešten je kao što sam naziv kaže – u Jonskom moru, prekoputa zapadnih obala kontinentalne Grčke i formira jedan od tri regiona (periferija) Grčke. Zovu ga i ‘’Sedam ostrva’’, iako osim 7 glavnih, arhipelag obuhvata i dosta malih ostrva.

Itaka je najverovatnije ostrvo sa najpoznatijim imenom zahvaljujući Homerovoj Odiseji, ali kao turistička destinacija najpoznatiji je Krf, čiji noćni život privlači mnoštvo mladih ljudi koji su u potrazi za žurkama i provodom. Takođe su poznati Kefalonija, Meganisi, Paksos, Antipaksos, Lefkada, Zakintos i Kithira ostrva.

Svojim položajem nasuprot obala Italije, Jonska ostrva se razlikuju od profila grčkih ostrva plavo bele boje, svojom arhitekturom koja podseća više na Toskanu i ostale regione ove susedne zemlje. To su uglavnom planinska ostrva gde je ronjenje visoko na ceni.

Od Krfa do Zakintosa, bićete zavedeni raznovrsnošću pejzaža. Sa lepotom bez premca, ova plodna i planinska ostrva ponudiće vam pravi hedonizam. Jug koji je najsuvlji, predstavlja obalu sa najvećom raznovrsnošću etničkih pripadnosti, okruženu plažama i lagunama. Mediteranska klima, uz pratnju umerenih vetrova, čini ovaj region jednim od najlepših područja Grčke.

Jonska ostrva su opremljena modernom turističkom infrastrukturom i vrlo su posećena zahvaljujući svojoj blagoj klimi, predivnoj prirodi sa netaknutim plažama, kosmopolitskoj atmosferi svojih lepih gradova i sela, arheološkim nalazištima a ponajviše zahvaljući svom veselom i gostoljubivom narodu.

Obilazak Jonskih ostrva i njihovih maslinjaka, čempresa, planinskih predela i plaža sa tirkiznim vodama osvojiće kako avanturiste, tako i ljubitelje kulture i plaža, koje su ovde jedne od najlepših plaža na Mediteranu. Provesti dan istražujući fantastične obale ovih ostrva i gledati zalazak sunca u seocetu sa šarenim kućama i restoranima tik uz more, zaista nema cenu.

Našu ponudu za letovanje 2024. u Jonskoj oblasti, možete pogledati ovde.

Preporuke