Kokkinopilos – hodajte po Marsu na Zemlji

Kokkinopilos – intrigantno mesto koje se smatra najstarijim arheološkim nalazištem u Grčkoj. Smešteno nedaleko od sela Agios Georgios, u blizini reke Louros, na ovom mestu su iskopani ostaci kamene sekire za koju se veruje da datira iz perioda donjeg paleolita, odnosno 250.000 godina pre nove ere. Arheolozi veruju da je blizina reke Louros i plodne ravnice koje okružuju ovaj prostor, omogućilo ranim ljudima da ovde stvaraju domove.

Skoro su pronađeni artefakti iz kasnijih epoha, koji mogu sugerisati da je ovo mesto bilo neprekidno naseljeno više od 100.000 godina. Još jedna zanimljivost ovog mesta je karakteristična crvenkasta nijansa stena i tla na tom području, jer se naziv Kokkinopilos prevodi u „crvena glina“.

Boja tla je intenzivnija tokom izlaska i zalaska sunca, stvarajući magični pejzaž boja. Crvene dine se naginju 5 stepeni prema severozapadu, zbog prirodnog raseda koji se nalazi u tom području. Tokom kišnih dana voda prolazi između klisura i završava se na obližnjem obodu doline što rezultira crvenom bojom.

Kokkinopilos crvena glina

Kako je nastao Kokkinopilos?

Ovaj magični pejzaži mogu se naći samo u mediteranskim zemljama jer su blizu Afrike. Južni vetrovi doneli su afrički pesak iz pustinje Sahare i Sahela, mesta gde je nekada bila voda.

Dine na kojima su se nekada nalazile bare bile su tokom godina puste. Pljuskovi kiše formirali su zemlju kakvu danas vidimo. Ovu regiju je pronašao Eric S. Higgs 1962. godine koji je takođe napravio važna otkrića paleolita i bronzanog doba.

Preuzeto sa sajta: https://greekcitytimes.com/2020/11/28/kokkinopilos-looks-like-mars/

Kako pronaći Kokkinopilos?

Ova netipična priroda, marsovske boje, nalazi se 6 km severno od Filipijade u Prevezi. Ako letujete u tom području Grčke i vidite znak za ulaz u selo Agios Georgios, znajte da ste udaljeni samo 2 km od Kokkinopilosa. Divan i impresivan Kokkinopilos administrativno pripada opštini Ziros.

Pristup dinama Kokkinopilos Preveze je težak i može se postići na dva načina:

  1. Prvi način je automobilom sa istočne strane, odnosno 2km južno od Nacionalnog puta, iz sela Agios Georgios. Konkretnije, 20 kilometara južno od tunela drevnog rimskog akvadukta Nikopolis (eto još jedne atrakcije koju možete videti usput). Kada prođete tunel, imate još 500 metara koje morati preći pešaka.
  2. Drugi način je automobilom sa jugozapada i ovaj način je komplikovaniji. Od jezera Ziros – Rizovouni – Stefani, skreće se desno na asfaltiran put (sever). Put postaje šumski, a dva kilometra dalje sa, desne strane mogu se videti brda Kokkinopilos. Predlažemo da ostavite tamo svoj automobil i sledite stazu od 500-1000m (nosite odgovarajuće čizme, pazite na pse farmera).

Iako ovo mesto nije naročito posećeno turistički, oni koji ipak svrate u Agios Georgios neće se pokajati. Najpre zbog neobične prirode, a potom i zbog sjajnih fotografija i snimaka koje ovde možete uraditi. Ovo je takođe idealno mesto za pešačke ture, avanturiste koji žele da obiđu nova mesta, kao i profesionalne fotografe.

 

Našu ponudu za 2024.godinu za Grčku možete videti ovde.

Autor

Aqua Travel

Aqua Travel

recomend 273
fb twit fb fb
Turistička agencija koja se bavi organizovanjem turističkih putovanja u Grčkoj, Bugarskoj, Turskoj, gradovima širom Evrope i dalekim destinacijama. Cilj turističke agencije Aqua Travel je da svojim korisnicima pruži turističku uslugu visokog kvaliteta, što potvrđuje i sve veći broj novih korisnika, kao i starih putnika, koji se iz godine u godinu, u prijateljskoj atmosferi, na obostrano zadovoljstvo vraćaju agenciji.

Ostali tekstovi od istog autora