Paksos i Antipaksos – Trozubac u Jonskom moru

Paksos je, kako kažu, prava oaza mira, sa prelepim plažama, tirkiznim vodama, finim belim peskom i bujnom vegetacijom. Ostrvo koje nudi privatnost i odmor daleko od buke, što je glavni razlog većine turista za posetu Jonskim ostrvima.

Paksos je zeleno i šumovito ostrvo Jonskog arhipelaga, sa gustim maslinjacima, toliko malo da se može obići peške. Iako najmanje od Jonskih ostrva, njegov šarm je sveprisutan. Male površine, nije lako dostupno i u potpunosti sačuvano od očiju turista, ostrvo je ostalo potpuno nepoznato i netaknuto.

Drveni brod „Kapetan Kuka“ ljulja se na doku luke u Pargi, a mi krećemo na krstarenje ka severozapadnim ostrvima. Mitologija kaže da je Posejdon snažno bacio trozubac na Krf kako bi stvorio utočište za sebe i boginju Atinu i tako je razdelio Paksos i Antipaksos. Kasnije su na Paksosu „ljubavno gnezdo“ svili Marko Antonije i Kleopatra. Naziv potiče najverovatnije od Feničana, prvih doseljenika na ostrvo, od reči ‘’paks’’ koja ukazuje na njegov trapezoidni oblik.

Brod Kapetan Kuka
Brod Kapetan Kuka

Put na sever nam presecaju veliki i brzi feriboti, a naziremo južni špic Krfa. Prva pauza je u jednoj od modrih špilja na Antipaksosu, gde tišina caruje uz graktanje galebova. Antipaksos je jedno netaknuto ostrvce prekriveno vinovim lozama. Pustahija na minijaturi od 5 kvadratnih kilometara, gde živi 40 stanovnika. Međutim, njegove vode živopisnih boja su idealno mesto za jedan odmor proveden u miru i tišini. Plaža Vrika je atrakcija ostrva koju treba obavezno posetiti. Prelepo zelenkasto more sa svih strana izmamilo je da plivamo do poslednjeg poziva za dalje. U Gajosu postoje mali motorni čamci za iznajmljivanje, da bi u danima kada je vedro vreme, posetioci mogli da obiđu obale Antipaksosa.

Pristajemo u Gajos, glavni turistički grad Paksija. Njegove uske ulice i šarene kuće sa raznobojnim roletnama i balkonima venecijanskog tipa su divan primer tradicionalne arhitekture na osnovu neoklasicizma 19.v., koju su stanovnici ovog gradića oduvek poštovali. Na ulicama se čuje italijanska harmonika i više se oseća atmosfera sa tih prostora i ako smo u Grčkoj. Slatke bašte lokalnih taverni, prepunih meštana, mame dobrom atmosferom. Probali smo da degustiramo pravi kleftiko ali su nam objasnili da je to porodični ručak ispred kuće a ne restoran. Sa smeškom je sve lakše prošlo. Gajos je i najbolje mesto da probate porciju ribe i svežih plodova mora.

Na ostrvu dugom 8 kilometara živi 2500 ljudi a turisti nisu tako brojni, bez obzira na „raj na zemlji“ kako ga nazivaju zbog prirodnih lepota. Pod uticajem mletaka, stanovnici ostrva počeli su da uzgajaju masline, koje su danas ključne za privredu ostrva, pretvorivši Paxos u zelenu oazu koja danas broji više miliona stabala. Četvrt miliona stabala maslina daje jedno od najboljih ulja u grčkoj. Na ostrvu se proizvodi, osim maslinovog ulja, odlično vino koje može da se proba u nekoj od mnogobronjnih taverni. Paksos i Antipaksos su odlična mesta za one koji vole windsurf, kao i za ljubitelje planinarenja. Plaže sa belim peskom ili šljunkom, nestvarno tirkizno more i bogata vegetacija dovoljni su za prelep boravak.

Lutamo ulicama mada je ovde teško izgubiti se a otkrića su fascinantna. Bajkovite kamene kuće odenute plaštovima cveća po fasadi mame kamere i besomučno škljocanje. Ostrvo je dobro povezano sa Krfom i kopnom lokalnim prevoznicima.

Najjednostavniji način da stignete do Paksosa je da uhvatite let do Krfa, a odatle čamac do Paksosa. Usled toga što je luka prilično plitka, više pogodna za ribolov, veliki brodovi ne mogu ovde da pristanu. Nedavno je počela sa radom jedna vazdušna kompanija hidroaviona, čija je ruta od Krfa (Guvija) do Paksosa (Gajos) i obrnuto.

Izleti na Antipaksos su na pola sata od Paksosa a uživanje na ovoj grudvi kopna u Jonskom moru su neopisivi. Tišinu dopunjuju samo zvuci prirodne akustike. Jedreći nazad prati nas jato delfina. Nisu ti antički bogovi bili naivni.

Našu ponudu za letovanje 2020. u Jonskoj oblasti, možete pogledati ovde.

Autor

Gordan Gorunović

Gordan Gorunović

recomend 16
fb twit
Živi u Beogradu. Radio je kao novinar, organizator programa i muzički saradnik u nekoliko medijskih kuća. Tekstove sa putopisima objavljivao u "Politici", "Svet na dlanu", "Danas", "Pobeda", "Travel magazine" i internet portalima. Trenutno radi u Indok odeljenju republičkih organa.

Ostali tekstovi od istog autora